Yeni kimlik kartları için başvuru süreci tüm Türkiye'deki il nüfus müdürlüklerinde dün başladı.

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Sivas’ta da çipli kimlik kartlarını almak isteyen vatandaşlar sabah erken saatlerde başvuru yapmak için Sivas Valiliği Nüfus Müdürlüğü’nün yolunu tuttu.

Bu kapsamda ilimizde ilk gün yaklaşık 250 kişi çipli kimlik kartını almak için başvuruda bulundu. 15 Aralık’ta başlayan eğitim sürecinde ise yine yaklaşık 200 civarında kişiye yeni kartları gönderildi.

ÇİPLİ KİMLİK KARTI ÜCRETİ 16 LİRA

Çipli kimlik kartı ücreti 16 lira olarak belirlendi. Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak olan yeni kimlikler için başvurular, online randevu sistemi ile İl veya ilçe nüfus müdürlüklerinde sıra beklemeden yapılabilecek. Yeni kimlik alımı sürecinde hangi işlemlerin yapılacağı ise ekimlikrandevu.nvi.gov.tr internet adresinde detayları ile birlikte verildi. Kullanım ömrü 10 yıl olan yeni kimlik kartlarının ücretleri ise; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeni ile yeniden düzenlenen kimlikler için 16 lira, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlikler için 16 lira ve kayıp sebebiyle yeniden düzenlenen kimlikler için de 32 olarak belirlendi.

YENİ KİMLİK İÇİN NE GEREKİYOR?

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin bulunması yeterli olacak.

Çipli kimlik kartlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürerken, kartlarla uyumlu uygulamalar ve cihazlar geliştirmek isteyen 50’den fazla işletme, Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumuna başvurarak personeline eğitim aldırdı. Bazı kurumlar da çipli kimliklerle hizmet verebilecek altyapıları kullanmaya başladı.