YÜKSEL MENEKŞE

Yüksek Hızlı Tren Gar’ının şehir dışına alınmasına her platformda karşı çıkan Türk Ulaşım Sendikası Şube Başkanı Nurullah Albayrak, yeni projenin yerinin yanlış olduğunun bir kez daha altını çizerek “Tren garı ve güzergâhında ırmak ile su yatağı olduğu için temelinde aşırı su kaynakları bulunuyor. Bu suyun tahliye edilmesi, sondaj, fitilleme yöntemi yapılması, zeminin güçlendirilmesi, kaya dolgu yapılması garın ve güzergâhın maliyetini 3 katına çıkartıyor” dedi.

Albayrak,  Sivaslı’nın hızlı tren konusunun artık gündeminden çıkartılması gerektiğini de söyleyerek “2018 yılında gelecek olan trenin belirlenen sürenin içinde gelemeyeceğini de maalesef ortaya koymuştur ki artık Sivas’ın ve Sivaslının hızlı tren konusunun gündeminden çıkması gereklidir. Sivas artık önüne bakmalıdır. Sanayi, tarım ve hayvancılıkta atılım yapmalı, vatandaşın gündeminden bu konu acilen çıkarılmalıdır. Ne Türkiye’de nede Avrupa’da hiç bir ülkede üniversite içinde tren garı ve hattı yoktur. Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesinden tren hattı ve garı acilen çıkarılmalı ve bu alanlar üniversitenin bilimsel çalışma alanları olarak üniversiteye bırakılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

İşi yürüten müteahhitin de işin içinden çıkamadığını ileri süren Albayrak, “Artık işin içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Hızlı tren müteahitininde işi bırakıp gitmesi iflas etmeside ayrı bir sorundur Üniversitenin içinde Kızılırmak yatağına tren garı ve tren güzergâhı olmayacağı maalesef anlaşılmıştır. Tren garı ve güzergâhında ırmak ile su yatağı olduğu için temelinde aşırı su kaynakları olması ve bu suyun tahliye edilmesi sondaj ve fitilleme yöntemi yapılması, zeminin güçlendirilmesi, kaya dolgu yapılması maliyetlerinin çok aşırı pahalı bir hal almasına neden olmuştur. Yeni planlanan güzergah ve tren garının yerinin maliyeti eski tren garı ve güzergahının alınan bilgilere göre tam üç katı devlete millete ve kamuya artı maliyet getireceği söylenmekte ve buda kamuya aşırı yük getirmek demektir. Artık yanlışta ısrar edilmemesi hatta hızlı trenin müteahhidinin de işin içinden çıkamayıp işi bırakıp gitmesi de yapılacak olan hattın ve tren garının planlanan sürenin üzerine çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.

Albayrak, yanlıştan dönülmesinin bir erdemlilik olduğunu belirterek “Maalesef ülke kaynaklarının da gereksiz israf edilmemesi ve eski planlanan yere tren garı acilen yapılmalıdır. Bir an evvel yapılan yanlıştan, hatadan dönülmesi gereklidir. Bunun içinde başta siyasi iradenin ve milletvekillerinin bu önemli konuda hassasiyet göstermesini talep istiyoruz” şeklinde konuştu.