MEHMET TIRPAN

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Camikebir Mahallesinde bulunan Osman Paşa Caminin yıkıldığını, yerine engellilerin rahatlıkla ibadet yapabilecekleri bir cami yapılacağını söyledi.

Caminin yapımını hayırsever bir vatandaşın üstlendiğini aktaran Karaca, “Engellilere yönelik tasarlanan proje hazır. Bu yıl cami inşaatına başlanacak ve yine bu yıl ibadete açılacak. Hepimizin bildiği üzere Sivas’ta engelli kardeşlerimizin rahatça ibadetlerini yapacak pek fazla cami yok. Bu konuda talepler oldukça fazlaydı” dedi.

Projede engellilerin rahat bir şekilde camiye girip çıkması ve ibadetlerini yerine getirebilmesi için bir çok değişiklik yapıldığına dikkat çeken Bölge Müdürü Karaca, “Osman Paşa Cami tescilli bir yapı değildi. Bir hayırseverimiz Osman Paşa Camiyi yeniden yaptırmak istedi. Bu hayırseverimizle protokol yaparak caminin yıkımı gerçekleştirildi. Osman Paşa Caminin sadece minaresi tescilli ve eski bir yapı. Caminin yıkımı sırasında minareyi koruduk ve minarenin bakımını Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak biz üstlendik. Aynı zamanda caminin kitabesini de muhafaza ettik. Caminin projesi hazır. Kısa sürede inşaat çalışmalarına başlanacak. Osman Paşa Cami özellikle engelli kardeşlerimizin rahatlıkla ibadetlerini yapacak şekilde dizayn edilecek. Engelli insanlar içeriye hem üstten hemde alttan girebilecek. Yine camilerimizi yapmak üzere 2 kurum da bize müracaat etti. Yenişeyh Çoban Cami yeniden inşa edilecek. Bu camiyi yapmak içinde bir vakıf müracaat etmişti. Bu caminin de şuanda yıkımı gerçekleştirildi. Bu camimizinde projesi hazır bu sene tamamlamayı hedefliyoruz. Caminin yanında bir de kültür merkezleri yer alacak” ifadelerini kullandı.

5 ASIRLIK MİNARE YENİ CAMİYE DE HİZMET VERECEK

5 asırlık minare yeni yapılacak olan camiye de hizmet verecek. Osman Paşa tarafından hicri 1000 miladi 1591 yılında inşa ettirilen cami 1958 yılında yıkılarak yerine yeni bir cami yapılmıştı. Minaresi ise korunmuştu. Kürsü ve pabuç kısmı taştan, gövde kısmı tuğladan, kubbesi ise çinkodan yapılan minare 1990 yılında kültür envanterine alınarak tescillenmişti.