MEHMET TIRPAN

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Zor süreçten geçen iş adamları ve tüccarların önünün açılması için faiz oranlarının acilen düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı yatırımcıların yatırım yapamadığının altını çizen Başkan Eken, “Devletimiz yatırımcıların önünü açmalı. Kredi faizleri düşürülmeli. Faiz oranlarının yüzde 8’lere inmesi lazım ki en azından yatırımcının gözü korkmasın. Pandeminin ilk döneminde düşük faizli krediler verildi ancak pandemi devam ettiği için esnaflar ödemelerini yapamadı. Tekrar yapılandırma yapıldı ancak yapılandırma o günkü faiz oranları üzerinden yapıldı. Üyelerimiz bu süreçte gerçekten çok süreç geçirdi” dedi.

Özellikle küçük esnaflarında bu süreci halen atlatamadığını vurgulayan Başkan Eken, “Gurbetçilerin gelmesi ve düğün sezonunun açılması ile birlikte ilimizde bir hareketlilik var. 6 Eylül’de lise ve ortaokullar, 20 Eylül’de ise Üniversitelerimiz de açılıyor. Üniversitelerin açılması özellikle bizim ilimiz için çok önemli. Sanayi anlamında ilimizin istenilen seviyeye gelmemesi nedeni ile ilimize gelecek olan öğrencilerimizin oluşturduğu hareketlilikle esnaflarımız çarklarını döndürebiliyor. 2 yıldır öğrenci yoktu. Bu sebeple bu yıl öğrencilerimizin piyasaya ciddi ekonomik katkıları olacaktır. Şuan gurbetçiler gitmeye başladı ama okullar açılacak. Tabi bu yasaklar geri gelecek okullar yeniden kapanacak diye insanlarda bir tedirginlik oluşuyor inşallah öyle olmaz ve bu konuda Cumhurbaşkanımız da açıklama yaptı. Eğitim zaten olmazsa olmaz. Bu nedenle inşallah önce okullarımızı açacağız tedbiri elden bırakmayacağız. Piyasadaki esnaf arkadaşlarımızın da kayıplarını biran anda çıkarmaları mümkün değil yavaş yavaş onlarda eski durumlarına gelmek için çalışmalarını daha da hızlandıracaklar. Tabiki bu ciro artışı hemen olmaz yıllara yayarak cirolarımızı artıracağız. Tekrar yasak gelmediği sürece ve teşvik konusu netleştikten sonra Sivas’ın önünün açılacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.