SEYİT ÖMER YILDIZ

Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin ardından Sivas’ta vatandaşlar tarafından yapılan yardımlar tıra yüklendi ve yola çıkarıldı. Hazırlanan iki tır yardım malzemesi tarihi kent meydanından yola çıktı. Yardım tırları Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Vali yardımcısı Mehmet Nebi Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, İl Müftüsü Yusuf Akkuş, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ve STK temsilcilerinin katılımlarıyla gönderildi.

Yardım tırları yola çıkmadan önce açıklamalarda bulunan Vali Salih Ayhan ; “ Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun. Yaralılara şifa diliyorum. Biz millet olarak tasada, kıvançta, hüzünde, sevinçte çok rahat bir araya gelebiliyoruz yani tek vücut olabiliyoruz. Bazen bu tür küçük musibetlerde bizim birlik olmamıza, beraber olmamıza vesile oluyor. Olayın bu tarafından bu yana baktığımız zaman bunu görebiliyoruz. Tabi bizim bunun farkında olarak bilinçli ve şuurlu şekilde yaşamamız lazım, tedbirli olmamız lazım. Devletimiz güzel bir koordinasyon yaptı, güzel bir birliktelik yaptı ve afet sonrası kriz yönetimi harikuladeydi. Esaslı olan ihtiyaç malzemelerine odaklanıldı. Sivas bu manada battaniye, ısıtıcı, çocuk bezleri, çocuk mamalarına odaklandı. Çalışmanın özü buna kaydı ve bu güzel bir hassasiyet. Artık ayni yardımdan daha ziyade nakli yardıma odaklanılmalı çünkü AFAD ve Kızılay bu konuda tecrübeli, Sivas'tan Kızılay'a ve AFAD'a para toplanıldı. Sivas'tan Kızılay'a yaklaşık 500 bin TL'lik yardım toplanıldı" dedi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise ; “ Sivaslı hemşerilerimizin bağışladıkları yardımları bugün Elazığ’a göndeceğiz. Öncelikle ben depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim bir daha böyle afetleri ülkemize göstermesin. Ancak şu da bir gerçek ki doğal afetler ülkemizin bir gerçeği ve bizlerin de bu afetlere devlet olarak millet olarak hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ve Cuma akşamıda gördük ki devletimiz şükürler olsun saha hakimiyeti tam koordinasyonu mükemmel ve olay olur olmaz deprem bölgesine intikal etti ve gerekli çalışmları başlattı. Bizlerde tarafımızı belli etmek adına karınca kararınca bir yardım kampanyası başlattık ve ihtiyaçlar nedir bunları belirleyerek bu noktada yardımlarımızı temin ettik ve hazırladığımız tırlarımızı yolcu ediyoruz. Benim bundan sonra ki çağrım artık ayni ve akdi yardımları Afad ve Kızılay’ın hesaplarına yapılması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan yardımlar bizim aklımıza gelmeyen diğer birçok ihtiyacın karşılanması noktasında daha faydalı olacaktır”dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken de; “ Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremden dolayı ülkemize geçmiş olsun. Hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin yaralılarımıza Allah şifalar versin. Tabi bizlerde 2 gün önce başlattığımız kampanya ile hemen 2 tır yardım vatandaşlarımız,oda üyelerimiz ve esnaflarımız tarafından tamamlandı.İnşallah bu yardımlarımızıda yola çıkaracağız bu afet bizim de başımıza gelebilirdi. Allah kimsenin başına böyle afetler vermesin. Ben emeği geçen herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum”dedi.

Konuşmaların sonrasında  Sivas İl Müftüsü Yusuf Akkuş’un yaptığı duanın ardından yardım tırları yola çıktı.