MEHMET TIRPAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye' de kuduza karşı ağızdan aşılama projesinin başladığını, proje kapsamında İlimizde de aşılama çalışmalarının yapılmaya başladığını söyledi.

Aşılama alanlarında yaşayan vatandaşlara uyarılarda bulunan İl Müdürü Yıldız, “Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, açık arazide ve yaban hayatta aşılama çalışması yapılan alanlarda çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

Vatandaşları konu ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini vurgulayan Yıldız, “ Aşılama çalışmaları uçakla aşı kapsüllerinin havadan açık alan ve kırsala atılması şeklinde yapılacaktır. Bu çalışmada kullanılacak aşı, SAD B19 suşu ile üretilmiş attenue canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem, balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır. Kesinlikle insanlar canlı virüs içeren bait’lere kesinlikle dokunulmamalı. Aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemlerle temas edilmemeli. Doğaya bırakılan yemler kesinlikle parçalanmalı ve bütünlüğü bozulmamalı. Vatandaşlar olası temas halinde acilen sağlık kuruluşuna giderek yardım almalı. Hekim tarafından Kuduz Aşısı Profilaksi programına alınan kişiler varsa aşılarını aksatmadan ve gününde yaptırmaları gerekmektedir. Söz konusu proje çerçevesinde özellikle tilkiler olmak üzere yabani hayvanların oral aşılama yolu ile bağışık duruma getirilmesi çalışmalarının ilimiz kırsalında yaban hayvanlarının yaşam ve dolaşma alanlarına zayıflatılmış canlı virüs içeren yemler (bait) bırakılması şeklinde aşı uygulaması yapılacağı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bildirilmiştir. Hastalığa en duyarlı türler tilkiler, çakallar ve kurtlar olup, bu hayvanlar ile temas, boğuşma ve ısırılma yolu ile kedi, köpek vb. diğer evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilirler. Proje ile yabani hayatta bulunan tilkilerin kuduz hastalığına karşı bağışıklığının temini hedeflenmektedir. Uygulamanın başarılı olması için Bakanlığımızca teknik olarak yapılması gereken prensipler planlanmış ve uygulamaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.