Sivas her geçen yıl yabancı turistini kaybediyor.

Tarih ve kültür kenti Sivas’a, 2015 yılında yerli ve yabancı toplam 700 bin turist gelmişti. O sayı darbe girişiminin ardından daha da aşağı seviyelere indi.

Turizm Derneği Başkanı Zekeriya Kartal yaptığı açıklama da yerli turist sayısının bu yıl 500 bini bulduğunu belirterek, bununda turizm acenteleri sayesinde olduğunu söyledi.

Geçen yıla oranla bekledikleri rakamda turist gelmediğinin altını çizen Kartal, “Geçen yıldan daha düşük sayıda turist geldi. Yerli turist sayımız artmış durumda şuan da. Tahmini olarak  500 bini buldular. Tam rakamlar şuanda açıklanmadı. 2017 yılını bekliyoruz” dedi.

Beklenen turistin gelmeyişinin en büyük sebebinin 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu hatırlatan Kartal, “Bu girişimin tabiî ki baya bir zararı oldu bizlere de. Bu nedenle de bayram tatilinin de dokuz gün olması ile yerli turistler ilimize geldi. yerli turizm canlandı. Bayram da baya gelen kişi oldu. Ancak yine yabancı turistimiz pek fazla olmadı”  şeklinde konuştu.

Turistlerin en çok ilgi gösterdiği ürünler hakkında da bilgi veren Kartal, “Genellikle Sivas halısı, Sivas bıçağı ve kemik taraklar gibi ürünler çok fazla ilgi görüyor” dedi.

Sivas Turizm Derneği Başkanı Kartal şunları kaydetti:

“Yerli turistler artık Sivas’ı tercih etmeye başladılar. Marka Şehir Sivas çalışmaları neticesinde Sivas’ta turizm sektörü de hareketlendi. Tabi her zaman ki gibi yabancı turistler bizlere sürpriz oluyor ama yerli turist sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu turistlerin bizlere her türlü artısı oluyor. Özellikler hediyelik eşya konusunda esnafımız fayda görüyor. Ama yabancı turistler tamamen sürpriz, gelirlerse kapılarımız açık… Günü birlik turizm fazla yok, yani sıla turizmi çok düşük. Genelde acenteler aracılığıyla ilimize geliyorlar. İlimizdeki turizmin artışında turizm acentelerinin büyük katkısı oldu.”