Adliyeler temizlenmeden milletin ve devletin huzura ermesi mümkün değil.

Sivas’ta yeni adli yıl açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış törenine Vali Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Baro Başkanı Hakan Bahadır, Adli Yargı Komisyon Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Sinan Şen, Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, hâkimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

ARINMA, TEMİZLENME ZAMANI

Törenin açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal yeni adli yılda işlerinin çok daha zor olduğunu ifade ederek adliyede arınma ve temizlenme işlemlerinin biran önce yapılacağını kaydetti. İrcal “Bu yeni yılda adli teşkilatımız maalesef daha büyük, daha ağır, daha çetin sorunlarla karşı karşıya. 15 Temmuz gecesi uğradığımız hain bir terör saldırısı tüm kurumları olduğu gibi maalesef adli teşkilatımızı da derinden etkilemiştir. Aslında 15 Temmuz’da yapılmak istenen yıllardır ince ince işlenen bir planın son noktasını koymaktı. Devletimizi ele geçirmek isteyen üst akıl bunu savaş meydanlarında başaramayacağını bildiği için taşeron işbirlikçilerinden yardım almış bu milletin en hassas olduğu konuların başında gelen din duygusunu istismar ederek bir kısım insanların iradelerine ipotek koymuş, sonuç almış, yıldırmış, korkutmuş daha nice nice hain yöntemler kullanarak tüm kurumlarda olduğu gibi adli teşkilatımızda da örgütlenmiştir. Şimdi yaptığımız iş aslında devlet mekanizmasında olduğu gibi adli teşkilatımızda da bir temizlenme, bir arınma faaliyeti yapmaktayız. Hedefimiz bu arınma işini biran önce yaparak başta adliyemiz olmak üzere devletin tüm kurumlarının sadece ve sadece milletin emrine girmesini temin etmeye çalışmaktan ibarettir.”

BAYRAĞI DEVAM ETTİRECEĞİZ

Türk milletinin tankların önüne yatarak kendini siper ettiğini, kahraman başçavuş Ömer Halisdemir’in de vatan hainini alnının çatından vurduktan sonra 30 kurşunla şehit olduğunu anımsatan İrcal, "Bizlere düşen Ömer Halisdemir’in bıraktığı yerden bayrağı kaparak yolumuza devam etmektir. Aksi takdirde Ömer kardeşimiz mahşerde hepimizin yakasına yapışacaktır. Bu yol çetindir ve düşman da hala kuvvetlidir. O yüzden rehavete, ihmale yer yoktur. Bu vatan şehit kanlarıyla sulanmış ve bize emanettir, çocuklarımız, din ve Allah rızası için bu mücadele devam etmelidir" ifadelerinde bulundu.

Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal’in ardından söz alan Adli Yargı Komisyon Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya konuşmasını kısa tutarak yeni adli yılın tüm milletimize hayırlı olmasını diledi.

ÇOK DAHA ÖNEMLİ SORUNLARLA BAŞ BAŞAYIZ

Sivas Baro Başkanı Av. Hakan Bahadır ise hain darbe girişiminde şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Bahadır, Sivas Adliyesi’ne yeni katılan meslektaşlarına başarılar diledi.

BU seneki adli yılda çok önemli sorunlarla baş başa olacaklarını ifade eden Bahadır “Adli yıl açılış törenleri yargının sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiğimiz törenlerdir. Ancak bu yıl çok daha önemli sorunlarla baş başayız. Yargı başta olmak üzere devletin çok önemli kurumlarına sızmış, dış güçlerin de desteğiyle darbe girişiminde bulunmuştur. Milletimizin ve devletimizin karşı koyması ile darbe girişimi başarısız olmuş. Örgüt üyelerinin yargıdan ve diğer kurumlardan atılma süreci başlamıştır. Bu kapsamda yargıda çok sayıda hakim ve savcı meslekten çıkarılmıştır. Bu durum zaten çok az olan sayıyı daha da azaltmış olsa da vicdanı ile karar veren yargı mensupları ile yargımız çok kısa sürede arzu edilen niteliğe ulaşacaktır. Nitekim asıl olan nicelik değil niteliktir. Adli yılın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ÜLKEYİ İŞGAL ETME ÇABASIDIR

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise 15 Temmuz’un ülkeyi ele geçirme harekatı olduğunu söyleyerek “Türkiye olağanüstü bir süreçten geçiyor tabi bu süreç işlerken 79 milyon her bir vatandaşımıza ayrı görevler düşüyor. Bu bir yönetimi ele geçirme harekatı değil ülkeyi işgal etme harekatıdır. Böyle baktığımız zaman bunun bundan sonra da devam edeceğini ki adaletin dahi içine girmişse bu tehlike büyüktür. Birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeliyiz. Tamamen vicdanlar rafa kaldırılmış tamamen diploma alınırken edilen yemin unutulmuş. Kişilerin ve örgütlerin talimatı doğrultusunda kararlar alınmış. Yazıklar olsun bu kararı alanlara. Ben bunları hakim ve savcı olarak görmüyorum. Onlara hakim ve savcı demek sizlere hakaret olur. Onlar geçmişine ihanet eden hainlerdir. Bu hainleri temizlemekte hepimizin görevidir. En büyük görev de adalet mekanizmasına düşüyor. Ülke olarak büyük bir ders aldığımız inancındayız. Bu ülke bizlerle büyüyecek” dedi.

1 DOLARLA ÜLKEYE İHANET ETTİLER

15 Temmuz’u 2 açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin , “Yeni adli yılın hukuk camiasına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. 15 Temmuz’u 2 açıdan değerlendirmek lazım. Bu ülkenin ekmeğini yemiş bu ülkede eğitim almış bu ülkeye hizmet etmesi gerekenler ceplerine aldıkları 1 dolarlarla ülkeye ihanet eder hale gelmişlerdir. Başta siyaset kurumu olmak üzere her kurumun alması gereken dersler var” dedi.

VİRÜSLER TEMİZLENMELİ

Son olarak törende konuşan Vali Davut Gül ise 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin Türkiye’nin 11 Eylül’ü olduğunu ifade etti. Adliyelerdeki virüslerin temizlenmesi gerektiğine vurgu yapan Gül “15 Temmuz’da bir travma yaşadık. 15 Temmuz Türkiye’nin 11 Eylül’ü gibi hiçbir şeyi 15 Temmuz’dan önce ki gibi düşünme şansımız yok. 15 Temmuz’dan önceki gibi değerlendirme şansımız yok. 15 Temmuz’dan önce bütün kurumlara bu tür sızmalar oldu Hepsinin bir şekilde toleransı olabiliyor, tolere edilebiliyor ama adliyede olanlar adalet duygusunu zedelediği için sonuç itibarıyla her ikisinin size teslim olduğu bir ortam var. Avukat, hakim ve savcı teslim oluyor. Bu aşamada adliyeye bulaşan bu virüs temizlenmeden milletimizin ve devletimizin huzura erişmesi mümkün değil. 79 milyon milletin gönül rahatlığıyla gidip uyuyabilmesi için adliyede, hukuk sisteminde bu virüslerin temizlenmesi gerekiyor. Temizlenir mi? Hiç şüpheniz olmasın temizlenir. Bunu kim yapar, bunu yine sizler yaparsınız. Bunu adliye mensupları, hukukçular yapar. Kendi içinizdeki en güzel arınmayı yine sizler yapacaksınız. Bizim hukuk sistemimizde adalet mekanizmasından başka sığınacağımız herhangi bir adli makam yok, herhangi bir yer yok. Bu açıdan bugünlerin geçeceğini bundan sonraki adli yıllarda sizlerin sorunlarını, hukuk sisteminin konuşulacağını ben canı gönülden inanıyorum. Ümitsizliğe kapılmaya gerek yok bu arınmayı siz yaptınız, başlattınız bundan sonra da milletin emanetini tekrardan sahiplenip bu güven duygusunu sağlayacak olanlarda sizlersiniz” şeklinde konuştu.