Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hatalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefa Levent Özşahin, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftasının vatandaşları bilinçlendir için oldukça önemli olduğunu söyledi.72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’nın hastalığa karşı farkındalık oluşturmak için önemli bir hafta olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özşahin, “Verem (tüberküloz) insanlık tarihi boyunca en fazla ölüme neden olmuş mikrobik bir hastalıktır. Günümüzde her yıl yaklaşık 10 milyon kişi vereme yakalanmakta ve yaklaşık 2 milyon kişi de bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmektedir” dedi.Veremin belirtilerinin başında öksürük ve balgam çıkarma olduğunu hatırlatan Özşahin, “İştahsızlık, zayıflama, hâlsizlik, gece terlemesi, ateş ve kan tükür Verem Hastalığının belirtileri arasında yer alıyor. İki haftadan uzun süre öksürük şikâyeti olan herkeste olası verem hastalığı araştırılmalıdır. Verem tedavisi olan bir hastalıktır. Hastaların korkmadan hastalığın tedavisine başlamaları gereklidir. Verem ilaçlarla yüzde 100’e yaklaşan oranlarda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak özellikle başlangıç aşamasında kullanılan hapların çokluğu (9-10 tane), tedavi süresinin uzunluğu (en az altı ay) ve ilaç yan etkileri tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü doğrudan gözetimli tedavi yöntemini geliştirmiştir. Bu yöntemde hastaya ilaçları bir başka kişi tarafından yutturulmakta ve kayıt altına alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

“VEREM HASTALIĞI BULAŞICIDIR”

Verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özşahin, “Verem bulaşıcı bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşır. Verem hasta insanın öksürmesi ile bulaşmaktadır. Temas hasta insanla aynı ortamda bulunmak, aynı havayı solumak demektir” dedi.

Tedavi görmeyen bir hastanın 10-15 kişiye hastalığı bulaştırabileceğine dikkat çeken Özşahin, “Hastalığın bulaşmasının önlenmesi için veremden dolayı öksüren hastalara erken teşhis konulması ve tedavi başlanması gerekir. Tedavi başlandıktan iki hafta sonra bulaştırıcılık kaybolur. Verem hastalığının belirtileri olan vatandaşlarımızın en kısa zamanda aile hekimlerine, verem savaş dispanserine, devlet veya üniversite hastanesi göğüs hastalıkları polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca hâlen verem tedavisi gören vatandaşlarımızın hem kendi hem de yakınlarının sağlığı açısından ilaçlarını ve kontrollerini aksatmamaları önemlidir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.