MEHMET TIRPAN

Sivas İl Müftüsü Yusuf Akkuş, vekalet yoluyla kurban kesilmesinin caiz olduğunu, Sivas’ta geçen sene 3 bin 724 hisse kurban bağışlandığını söyledi.

Mali ibadetlerde vekaletin söz konusu olduğuna vurgu yapan Akkuş, “Bir çok insan kurban bayramında kurbanla uğraşmaya vakti olmayabilir veya gücü yetmeyebilir. Bu nedenle rahatlıkla bir başkasına vekalet vererek kurbanını kestirilebilir” dedi.

Diyanet Vakfının yıllardır vekaletle kurban kesimi yaptığını aktaran Akkuş, “Bedeni ibadetler bizzat şahsın kendisinin icra etmesi gereken ibadetlerdir. Namaz ve oruç gibi. Bu konuda vekalet diye bir şey söz konusu değil. O zaman maddi imkanı olmayanlar oruç tutardı maddi imkanı olanlar ise para verip bir başkasına ibadetini yaptırırdı. Ancak böyle bir şey yok. Bedeni ibadetleri herkes kendisi yapacak başka caresi yok. Ancak kurban gibi maddi ibadetlerde vekalet mümkün. Mali ibadetlerde vekalet olmazsa sıkıntı olur. Kurban ve fitre gibi ibadetlerde vekalet verilebilir. Vekaleti alan insanlarda karşıdaki kişinin adına kurban kesmek adına vekaleti almalı ve kurbanı onun adına kesmeli. Vekaletle kurban kesme noktasında Türkiye Diyanet Vakfı oldukça önem arz ediyor. Bu konuda kimsenin gözü arkada kalmasın. İnsanlar bir şekilde Türkiye’de ete ulaşabiliyor. Filistinde insanların ete ulaşması o kadar çok zor ki. Orada kurbanlık hayvan bile bulmak zor. O insanlara buradan sizin bir parça kurban eti göndermeniz o insanları ne kadar mutlu ediyor. Dini vecibeler neyi gerektiriyorsa bundan taviz vermeden hocalarımızın başkanlığında kurbanlarımız kesiliyor. Diyanet Vakfı aracılığıyla yurt içindeki ve yurt dışındaki insanlara bizim memleketimizden kurban gitmesi Türkiye’deki kardeşleriniz size kurban gönderdi denmesi ne kadar önemli. Evlerine yılda hiç et girmeyen insanların evlerine Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile kurban payları giriyor. Türkiye Diyanet Vakfına kurban bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar mahallelerindeki cami hocaları ile görüşebilirler. İl veya ilçelerde bulunan müftülüklerle irtibata geçebilirler. ” ifadelerini kullandı.