MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Corona Virüs salgını nedeniyle küçük esnafın ve işinden atılan vatandaşların ciddi sıkıntı içinde olduklarını söyledi.

Tüm piyasanın adeta durduğunu aktaran Milletvekili Karasu, “Ticaretin en hızlı yapıldığı yaz döneminde tüm sektörler sekteye uğradı. Şehrin ekonomisinin en önemli can damarlarından bir tanesi olan öğrencilerde salgın dolayısıyla evlerine gitmiş durumda. Üretim ve fabrika olmadığı için öğrenciye bel bağlamış bir şehiriz. Öğrenciden sonra Sivas’ın en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi de turizmdi. Salgın dolayısı ile ne hemşerilerimiz nede turistler Sivas’a gelemiyorlar. Hal böyle olunca da ekonomi durma noktasına geldi” dedi.

Yaşanan ekonomik sürecin bankaların vermiş olduğu kredilerle atlatılmaya çalışıldığını aktaran Karasu, “Bankalar vatandaşların, çiftçiler ve esnafların borçlarını belli bir faiz karşılığında öteledi. 3 veya 6 ay sonra da olsa ötelenen kredi üstüne konulan faizle birlikte ödenecek. Virüs bittikten sonra bile şok dalgalar devam edecek. Şuanda tüm sektörler tedirgin durumda. Borç öteleyerek ve borç para vererek bu krizi atlatamayız. Vatandaşlar verilen kredileri karşılıksız olarak düşünmesin. Devlet şimdiye kadar hiç bir alacağından vazgeçmedi. Daha kötü durumlara gelmemek adına dikkatli olmalı. Şuan elektrik, su ve doğalgaz faturaları gelmeye devam ediyor. Bu faturalarda öteleniyor ancak vatandaşın cebine 3 ay sonra gökten para yağmayacak. Daha zor günler bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı.

İşsizlik rakamlarına da değinen Karasu, “Türkiye’de 4 milyon 362 bin işsiz vardı. Genç işsiz 24,5 kayıt dışı işsiz sayısı yüzde 31 idi. Kovid 19 salgınının ardından yaklaşık 3 milyon kişinin daha işsiz kalması bekleniyor. Halen farklı maddeler neden gösterilip işten çıkarılmalar sürüyor. Aslında işverenlerinde desteklenmesi lazım. Yaklaşık 50 gündür iş yerini açamayan esnaflarında desteklenmesi lazım. Firmalara ve çalışanlara gerekli destek zamanında verilse idi bugün bu kadar sancılı bir sürece girmemiş olurduk. Destek verilmesini başından belirli ifade ettik ancak iktidar tabiki her konuda muhalefete kulağı tıkalı olduğu için önerilerimiz dikkate alınmadı ve ekonomi olarak ciddi bir buhrana doğru gidiyoruz. Zaten 2-3 yıldır ciddi bir kriz vardı” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.