MEHMET TIRPAN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sivas’ın geçmişini geleceğe taşıyacak olan Sanayi Mektebi Müzesinin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

1902 yılında dönemin Valisi Reşid Akif Paşa tarafından inşa ettirilen ve bir süre kadın açık ceza evi olarak kullanılan, günümüzde ise Sanayi Mektebi Müzesine dönüştürülen tarihi binadaki sergi alanlarını, atölyeleri, Yarı açık ceza evi odasını ve Sanayi mektebi odasını gezen Varank, “Sivas, şanlı bir tarihe, köklü bir kültüre sahip güzide şehirlerimizden birisi. Bu sebeple Sivas’ın geçmişini geleceğe taşıyacak olan bu muhteşem müzeyi de Sivas’a kazandırdık. İnşallah, Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’yle birlikte ilimizin turizm gelirleri daha da artacak” dedi.

Cazibe Merkezleri Destekleme Programından para aktarılarak Sivas’a kazandırılan Sanayi Mektebi Müzesinin il ekonomisine güç katacağını vurgulayan Bakan Varank, “Sivas’ın geçmişini geleceğe taşıyacak olan bu muhteşem müze yiğidolara hayırlı olsun. Sivas Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini bir arada bulunduran adeta bir mozaik. Divriği Ulu Cami, Sarissa Antik Kenti, Çifte Minareli Medrese ve Gökmedrese’de Sivas’ın tarih ve kültür hazinelerinden biri.  Sahip olduğu köklü kültürü, verimli toprakları, doğal kaynakları ile Sivas çok büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli harekete geçirerek Sivaslıların refahını artıracak birçok proje uyguladık, hala da uygulamaya devam ediyoruz. Sivas Kale projesi bunlardan biri. 10 Milyon Lira yatırımla gerçekleştirdiğimiz Kale Projesin de önemli restorasyon çalışmaları yürüttük. Proje ile Gök Medrese, Ulu Cami ve sit alanı içinde yer alan Buruciye ve Şifahiye Medreseleri gibi diğer kültürel miras alanlarını birleştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü Sivas her şeyin en iyisine layık. Önümüzdeki dönemde de Sivas’ta üretim ve istihdam sağlayacak yenilikçi yatırımları yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Programın ardından bölgeden ayrılan Bakan Varank, Ticaret ve Sanayi Odasında İş adamları ile buluştu. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen programın ardına Kale Projesini inceleyen Varank, daha sonra Gökpınar Gölü’nün açılışını yaparak Sivas’tan ayrıldı.