SÜMEYRA DENİZ

Geçtiğimiz günlerde açıklanan süper teşvik paketi sonrasında basında ve sosyal medyada yer alan ‘Süper teşvikte Sivas yok’  şeklinde ki yazılara Vali Gül’den yanıt geldi. Konunun bilgi eksikliğinden doğduğunu ifade eden Gül, “ 123 Milyar TL’lik yatırım devam eden bir süreçle ilgili yani özetle şu, 26 Kasım 2016 tarihinde bir teşvik sistemi çıktı bu7 teşvik sisteminde Sivas gibi dezavantajlı şehirler büyük yatırımlar alırken bu dezavantajın ortadan kalkmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturuldu. Bu şu anlama geliyor biz hep zaman zaman diyoruz ya 23 il cazibe merkezi ilan edildi Sivas bunların içerisinde yok Sivas dördüncü sınıf teşviklerden 4. Bölge teşviklerinden yararlanıyor bizde 5’ten yararlanalım 6’dan yararlanalım bu 2016’da 26 Kasım’da çıkan ve düzenleme ile yani şu 123 Milyar TL’lik teşvikin açıklandığı düzenleme ile 81 il büyük yatırımlarda birbirine eşit” dedi.

Teşviklerde ki kriterleri anlatan Gül, “ Burada ki en önemli teşvik 100 Milyar dolar ve üzeri yatırım olacak, Sivas’ın bu 123 Milyarlık teşvik paketinde olmamasının sebebi şu, Sivas’ta böyle bir yatırımcının müracaat etmemesinden dolayı yani şu an bugün ya da yarın veya 1 yıl sonra bir yatırımcımız Sivas’a gelse ben 100 milyon dolar yatırım yapacağım dese aynı teşvikler onun için de geçerli aynı teşvikler ona da verilecek.  Dolayısıyla da bu hani biz öldük bittik bak Sivas yok işte her işte olduğu gibi burada da sadece Sivas yok, böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.

Ardahan’da, Kocaeli’nde veya başka bir ilde yapılan teşvik neyse bunun aynısının Sivas için de geçerli olduğunun altını çizen Gül, “ Sektörle ilgili, proje ile ilgili verilen bir teşvik herhangi bir il kısıtlaması yok 100 Milyon dolar ve üzeri yatırımlar var.  2017 yılında da bizim de düzenlemiş olduğumuz 78 tane teşvik belgesi var bunların toplam rakamı da 448 Milyon TL sabit yatırım kaynak ekonomi bakanlığının kaynakları yani Sivas’ta da diğer illerde de yatırım teşvik belgesi için müracaat edenler oluyor Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın katılımı ile açıklanan 123 Milyarlık yatırım büyük projeler içerisinde vitrine çıkanlardır. Sivas’ın kaybettiği herhangi bir şey yok Sivas bu teşviklerden yararlanabilir tıpkı Malatya’nın Kars’ın, Edirne’nin yararlandığı gibi” dedi.

 

Yeni yapılacak olan OSB’nin çok büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Vali Gül, “ Daha önemlisi bizim diğerlerinden farkımız şu biz yeni bir OSB yapıyoruz içerisinde demiryolu hatlarının olduğu her parsele demiryolunun gittiği bir OSB. Dolayısıyla da hükümetimizin yaklaşık olarak 1,5 yıl önce çıkarttığı bu teşvik sistemi ile biz diğer illerden daha avantajlıyız. Bir yatırımcı gelse 100- 300-500 Milyon dolarlık yatırım yapacağım dese birçok teşvikten yararlanacak nedir bu teşvikler? 10 sene boyunca KDV alınmayacak, Kurumlar vergisi ödemeyecek, Faiz desteği sağlanacak, Makine ithal ederken gümrük vergisi avantajlarından faydalanacak özetle yatırımcının Türkiye’nin bir köşesinde alabileceği ne varsa hepsinde bizden de yararlanacak” ifadelerini kullandı.