Mehmet TIRPAN

Sivas Valisi Davut Gül, Sivas kamuoyunda tartışılan eski Numune Hastanesinin tarihi olmadığı için yıkılacağını ve hem o bölgedeki tarihi alanların etrafının açılacağını hem de o bölgeye ihtiyaçları giderecek Cami ve sosyal alanların yapılacağını söyledi.

O bölgede Cami yapılıp yapılmayacağı konusuna da açıklık getiren Vali Gül, “Eşsiz Cami projemiz hazır. Camiyi Müftülük milletin parası ile yapacak. Vatandaşın ne istediğini ve ne söylediğini biliyoruz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Cami konusunda sevabı da günahı da benim. Müsebbibi de benim. Proje Sivaslıların talebi. Proje bittiğinde gençler, kadınlar ve çocuklar yaralanacak. Şehrin ve milletin menfaati yönünde karar aldık” dedi.

170 bin m2’lik alanda dönüşüm gerçekleşeceğini ve aynı zamanda o bölgedeki 8 tarihi tescilli binanın etrafının da açılacağını vurgulayan Gül, “Eski Numune Hastanesi’nin bulunduğu bölüme 3 bin 250 metre karelik bir cami yapılacak. 4 bin 500 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Caminin altına da gençlere kadınlara ve çocuklara yönelik alanlar oluşturulacak. İstasyon Caddesindeki kütüphane tıklım tıklım. Caminin altına ders çalışma salonları yapacağız. Kadınların Kur’an-ı Kerim veya çeşitli kursları alacağı mekânlar olsun istiyoruz. Gençlerin kurs alacağı mekânlar olsun istiyoruz. Müftülüğümüzün anaokulları var. Onların da yer alacağı alanlar olsun istiyoruz. Bu alanların hepsi caminin altında olacak. Cami düz bir alanda olacak. Bizim yapacağımız camiyi Müftülük marifeti ile yapıyoruz. Müftülük marifeti ile yapılacak olan cami sadece vakit namazlarına yönelik yapılan bir cami değil. Biz Cuma Camisi ve adeta kültür merkezi yapacağız. Kadınların gençlerin istifade ettiği caminin her gün kullanıldığı bir yapı oluşsun istiyoruz. Bunun ötesinde bölgenin tamamı yeşil alan olacak. Cami bize kütüphane, gençlik merkezi ve Kadınlar Kültür Merkezi olmuş olacak” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIN TALEPLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Cami yapılmasını isteyenlerin veya istemeyenlerin de olduğunu belirten Vali Gül, “Vatandaşların hepsinin talebi bizim için önemli. Vatandaşlar o bölgeye cami yapılıp yapılmaması noktasında önerilerini sunarlar bunu uygulayacak irade değerlendirir. O bölgeye cami yapılmasını isteyenler de var istemeyenlerde var” dedi.

Vatandaşın ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gül, “Biz o bölgeye sadece cami yapmayacağız ki. Kimsenin birbirinin yaşam tarzına karışmaması lazım. Kimsenin bir başkasını kendisi gibi düşünmeye zorlamaması lazım. Cami ihtiyaçtır diyen adam için ihtiyaçtır, yine cami ihtiyaç değil diyen adam için ihtiyaç değildir. Hepsinin başımızın üstünde yeri var. Gençler internet kafelerde olacağına caminin altındaki kütüphanede ders çalışsa vakit namazında namazını kılsa evine gitse gelse kime ne zararı var! Camiyi ve sosyal alanları kullanmayacak olan kullanmasın. Vatandaşların önerilerinin altında kesinlikle art niyet aramıyorum. Öneri makbul ama öneriyi dayatırsanız bu tacize girer. Böyle bir şey yok. STK’nın biri farklı bir şey diyor, diğeri farklı bir şey diyor. Dolayısıyla toplumun geneline bakmamız lazım. Cami Cemaatinin yüzde 90’ı o bölgede orta ölçekli bir cami istiyor. Derneklerin yüzde 95’i cami istiyor. Ulu Camii de üst üste namaz kılan insanlar cami istiyor” şeklinde konuştu.

“ORTADA NE TARİHİ NEDE TAŞ BİR BİNA YOK”

Eski Numune Hastanesinin A Bloğu ile ilgili şehir efsanelerinin kulaktan kulağa dolaştığının altını çizen Sivas Valisi Gül, “Tugayın içindeki kiliseyi restore eden bir irade Eski Numune Hastanesinin olduğu bina neden kaldırmak istedin. Bu binanın tarihi bir özelliği yok ve çürük. Bu binanın yıkımı gerçekleştirilecek” dedi.

Tescili kaldırılan eski Numune Hastanesi binası ile ilgili birkaç farklı yanlış anlaşılmanın olduğunun altını çizen Gül, “Hastane binası cami olsun mu olmasın mı diye görüşler var. Ortada bir hastane yok. Bu bölgeye hastane yapılmasına ilişkin öneri de yok. Taş bina yıkılmasın deniliyor ya aslında ortada bir taş bina yok. O bina betonarme. Sultan Abdülhamit zamanında yapılan bina yıkılmasın diye kamuoyunda söylemler var. O bina 1948 yılında temeli atılmış 1952 yılında da tamamlanmış. Bu bina 70 yıllık betonarme bir bina. Bu binanın yıkılacak diğer binalardan bir farkı yok. Binanın tescili ile 2008 yılında müracaat yapılmış. Kurum tarihi bina olmadığı için tescil etmemiş. Hastane taşındığında o bölgenin TOKİ’ye verilmesin diye 2016 yılında oy birliği ile tescil edilmiş. Tescille ilgili 170 bin m2’lik alanda dönüşüm yapmak istedik tescil kaldırıldı. Bina zaten çürük. Yıkmasak bile güçlendirerek ayakta tutmamız gerekiyordu. Ama tarihi bina değil” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.