MEHMET TIRPAN

 

“2023 Eğitim Vizyonu Değerlendirme İlçe Çalıştayı” kapsamında, ilçe milli eğitim müdürleri ile öğretmenler Merkez Öğretmen Evinde düzenlenen programda bir araya geldi.Çalıştaya Vali Salih Ayhan, Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri ve her eğitim kademesinden idareci ve öğretmenler katıldı.Toplantıda ilk olarak, Sivas’ta eğitim kalitesini artırmak ve sorunların yerinde çözülmesi amacıyla fikir ve önerilerin rapor haline getirilmesi için ön çalışma yapıldı.Vali Salih Ayhan, burada yaptığı konuşmasında; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimin temel sorunlarının tespit edilmesi amacıyla 2023 Vizyon Belgesi oluşturulduğunu hatırlatarak, 3 aylık bir yoğun çalışmanın ardından ülke genelinde bakanlık tarafından eğitimin yol haritasının hazırlandığını söyledi. Bu kapsamda, Sivas’ta da vizyon belgesinin en iyi şekilde özetlenerek hazırlık yapılması yönünde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne talimat verdiğini dile getiren Ayhan, eğitimin dinamiklerini hayata geçirmek için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Şehrin eğitimde daha iyi noktaya gelmesini arzu ettiklerini kaydeden Vali Ayhan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilçe milli eğitim müdürlüklerinin 2023 Vizyon Belgesini okumalarını ve bu konuda hassasiyet göstermelerini istedi.

“BEYİN FIRTINASI YAPACAĞIZ”

Vali Ayhan, “Öğretmenlerimiz vizyon belgesini okurken soyut şeyler görebilir. Zamanın yeni konsepti çok farklılaştı. Vizyon belgesinin eğitimcilerimiz iyi analiz etmeli ve kendilerine buradan ödevler çıkartmalıdır. Sivas’ın geneline baktığımızda fiziki mekân ve teknolojik altyapı anlamında en iyi illerden birisiyiz. Bize düşen görev de öğrencisi ve altyapısıyla vizyon belgesine yön ve heyecan vermektir. Burada herkesin bir masa etrafında toplanması, şehrin eğitimine yönelik beyin fırtınası yapması en güzel hizmetlerden biri olacak” dedi.

 

“SORUNLARA NEŞTER VURACAĞIZ”

Sivas’ta 700’e yakın okul bulunduğunu, her bir okulun eğitim kalitesi değerlendirildiğinde arada ciddi farklılıklar olduğuna dikkat çeken Vali Ayhan, bazı ülkelerde okullar arasındaki eğitim başarı farkının yüzde 10 civarında olduğunu söyledi. Öğrenci, veli profili, eğitim altyapısı ve eğitim kadrosunun güçlü olduğu bir yerde okulun kalitesinin ortaya çıktığına vurgu yapan Ayhan, “Nasıl ki Sivas’ın merkezindeki bir okul ile ilçesinde veya en ücrasındaki okul arasında Devletimizin kaynaklarıyla fiziki farklılıklar giderilmişse, eğitim ve öğrenci başarısı olarak da farklılıklar giderilmelidir.  Şimdi uygulayacağımız yeni politikalarla farklılıkları minimize etmek gayesindeyiz. Hedef, çevrede eğitime engel olan unsurları ortadan kaldırmak. Örnek verecek olursak eğitimci eksikliği, yetenek ve ilgi eksikliği ya da veli problemi olabilir. Tüm bunları bu çalıştayda ele alarak hepsinin üzerine neşter vuracağız” dedi.

“EĞİTİM OLMAZSA OLMAZIMIZ”

“Eğitim hepimizin önceliği” diyerek, tüm sektörlerde sağlıklı sonuçlar alabilmenin iyi bir eğitim modeli ve elde edilecek başarıya bağlı olduğunu aktaran Ayhan, “Tabiki eğitimde başarı, tek tarafın gayreti ile olmaz. Öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle ve velilerimizle başarıyı birlikte yakalayacağız. Tüm kurumlarımızın kaynaklarını ve kapasitelerini eğitimde kanalize etmeye çalışıyoruz. Burada herkesin üzerine büyük görevler düşüyor. Ben bu anlamda her türlü desteğe hazırım” dedi.

“OKUL MÜDÜRLERİMİZ SAHADA ÇALIŞACAK”

İlçe milli eğitim müdürleri ile okul müdürlerine uyarılarda bulunan Vali Ayhan, idarecilerin, eğitimde yaşanan sorun ve aksaklıkları tespit edebilmeleri için sürekli sahada yer almaları gerektiğini belirtti.

İdarecilerin alan hâkimiyeti olması gerektiğini anlatan Ayhan, “İdareci öngörecek, önlem alacak, çözüm üretecek, beklentileri güçlü olacak. Herkesin işiyle ayakta durmasını istiyorum. Yeteneklerinizi ve gayretinizi gösterin, bunu hep beraber önemseyeceğiz. Bu göreve talip olduysak çocuklarımızın geleceği için gece gündüz çalışmak zorundayız. Kendi evladınızın derdinden daha çok öğrencileriniz için dertlenmeniz gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

OKUL YÖNETİMLERİ GÜÇLENECEK

Okul yönetimlerini güçlendirmek istediklerini ifade eden Ayhan, okulların kalitesinin okul müdürünün başarılı olabilmesinden geçtiğini söyledi. “Ufku geniş idareciler istiyoruz” ifadelerini kullanarak; makamında oturan, kapısını kilitleyen, koridordan haberi olmayan hiçbir idareci istemediğine vurgu yapan Valimiz Ayhan, ”Okulda sorun üreten, çözüm üretmeyen okul yönetimini istemiyorum. Sizlerden isteğim Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesi ile eşgüdümlü özgün düşünceler ortaya çıkarmanız.” ifadelerini kullandı.