HANİFE KANAT

5 Ağustos Dünya Sivaslılar Günü hasebiyle 2019 yılında büyük bir coşku ile kutlanan ve binlerce Sivaslının katılımı ile gerçekleşen Gardaşlık Festivali pandemi nedeniyle 2 yıldır gerçekleştirilemiyordu. Bu yıl pandemi koşullarının hafiflemesi ile beraber müjde valilikten geldi. Basın toplantısı ile 3 gün sürecek olan festivalin ayrıntıları vatandaşlar ile paylaşıldı. Basın açıklaması Vali Dr. Yılmaz Şimşek’in konuşması ile başladı.

Sivaslılara sesleniyorum diyerek konuşmasına başlayan Vali Dr. Yılmaz Şimşek; “Kıymetli Sivaslılar, kıymetli hemşehrilerim Anadolu’nun mayası olan birlik ve beraberlik ruhunu, Selçuklu’nun motifinde fedakarlığı, Cumhuriyete temel olan cesareti ve güveni gardaşlık kelimesinin içerisine sığdıran bu kadim şehrin güzel insanlarına saygı ve sevgilerimi sunarak sözlerime başlamak istiyorum.” dedi.

Gardaşlık Festivali’ne tüm Sivaslı hemşehrilerimi davet etmek için buradayız diyerek sözlerine devam eden Şimşek; “Yurtiçinde ve yurtdışında milyonlarca Sivaslının beğeniyle takip ettiği Gardaşlık Festivalimiz için bu yılda Sivas Belediyemiz ile birlikte ve diğer kurumlarımızın da katkılarıyla güzel bir program hazırladık. Halaylarda, türkülerde, konserlerde buluşacağımız bir çok etkinlik planladık. İnşallah Sivaslıların neşesini sevincini herkese göstereceğiz. Bu kapsamda kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarımı açısından son derece önemli gördüğümüz Gardaşlık Festivalimize vakit gardaşlık vaktidir diyerek 5-8 Ağustos’ta tüm hemşehrilerimizi davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vali Dr. Yılmaz Şimşek’ten sonra söz alan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; “Gardaşlık Festivalini ilk olarak 2019 yılında Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı programları kapsamında 5-8 Ağustos arasında büyük bir coşku ile kutlamıştık. Pandemi nedeni ile ara vermek zorunda kaldığımız festivalimizi inşallah yine bu sene Sivas Valiliği, İl Özel İdaresi, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü ve tüm paydaşlarımız ile birlikte coşkulu bir şekilde 5 Ağustos’ta başlayıp 8 Ağustos’ta bitecek şekilde kutlamış olacağız.” açıklamasını yaptı.

Festivale ilişkin detayları aktaran İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın; “5-8 Ağustos’ta gerçekleşecek olan festivalimizi 3 büyük konser ile süsleyeceğiz. İlk gün gardaşlık yürüyüşü, festivalimizin alan açılışı, merkezde gardaşlık bildirgesinin okunması, 1058 kişiden oluşan gardaşlık halayının çekilmesi ve 20:00’da halk konserimiz olacak. İkinci gün yine gardaşlık yürüyüşü ile başlayacak, kültürümüzü yansıtan atlı ve okçu geçiş törenleri, bu yıl farklı olarak ilçelerimizin tanıtımını yapacağımız tanıtım stantları, gündüz etkinliklerimiz, söyleşilerimiz olacak. Üç büyük konser ile bırakmak istemedik o yüzden gündüz etkinliklerimizde yerel sanatçılarımıza yer verelim diye yerel konserler hazırladık. Son gün de yine gardaşlık yürüyüşü ile başlayacak, motor ve bisiklet geçiş töreni olacak, ilçe tanıtım gösterileri devam edecek.” dedi.