SEYİT ÖMER YILDIZ

Koronavirüs salgınıyla ilgili yeni kararın alındığı kabine toplantısının ardından halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vaka sayısında ciddi artışlar gözlemlendiğini, bu durum karşısında bir dizi tedbirler aldıklarını, Ramazan Bayramı sonuna kadar salgının seyrine göre tedbirlerin, kısıtlamaların ve yasakların sıkılaştırılacağı sinyalini verdi.

Kabine toplantısı sonrasında İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine genelge gönderdi. Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken hafta içi sınırlamasının saatleri 19:00 ve 05:00 olarak yeniden güncellendi. Hafta sonları ise Cuma günleri saat 19.00'da başlayan kısıtlama Pazartesi günleri saat 05.00'e kadar uygulanacak. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonu yani cumartesi ve Pazar günleri market,bakkal,manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altında bulunanlar hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip ihtiyaçlarını alabilecekler. Ayrıca yine hafta sonları ekmek fırınlarıda açık olacak ve ramazan boyunca fırınlarda pide yapımı iftardan 1 saat önce sonlandırılacak.

Hafta içi 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00, 18 yaş altı gençler ve çocuklar ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, bu saat aralıkları dışında sokağa çıkmayacak. Hafta içi - hafta sonu ayrımı olmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocukların şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecek. 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademelerde 15 Nisan'dan itibaren uzaktan eğitime geçilecek. Yüz yüze eğitime devam edecek olan öğrenciler ise toplu taşıma yasağından muaf tutulacak. Diğer yandan şehirler arası özel araçla seyahate izin verilmeyecek ve illerin giriş çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak.

Lokanta ve restoranlar ise 16 Mayıs 2021 tarihine kadar müşteri kabul edemeyecekler ve 07.00- 19.00 saatlerinde arasında gel-al ve paket servis, saat 19.00’dan sonra ise sahur vaktine kadar sadece paket servis yapılabilecek. Hafta sonu ise sadece paket servis hizmeti ile devam edilecek.