MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan, gurbetçilerin Sivas’a gelmesi ile ilimizin nüfusunun 3 kat arttığını vaka sayısının bu sebepden dolayı artış gösterdiğini söyledi.

Pandemi sürecinin ilimizde harika bir şekilde yürütüldüğünü ve yürütülmeye de devam edeceğini aktaran Ayhan, “Ramazan Bayramında vaka sayısını nerede ise sıfırlamıştık. Temmuz ayından sonra yoğun bir gurbetçi hareketliliğinden dolayı Covid 19 vaka sayısı arttı. Bu durumda gayet normal. Şuan şehrimizin nüfusu 3 kat arttı. Köylerimizde yine 8-9 kat nüfus artışı var. Bu yoğunluğun üzerine rakamlar arttı ancak çok abartılacak gibi değil” dedi.

Vatandaşların düğün cenaze ve ev ziyaretlerinde sosyal mesafe maske ve hijyen kurallarına üst seviyede dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Vali Ayhan, “Lütfen maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyalım. Bu konuda kimseye ceza kesmek istemiyoruz. Rakamlar gerçekten çok ciddi bir şekilde artarsa çok sert tedbirler almak zorunda kalabiliriz. Salgından dolayı vatandaşın korkacağı bir durum kesinlikle yoktur. Ama bu durumda bizi rehavete bırakmasın. Tedbiri elden bırakmayalım. Mesleki anlamda en çok hastamız emekli ve ev hanımı. Tesadüf mü değil. Bu durum cenaze, düğün ve ziyaretlere bağlı. Yani işçi, çalışan ve memur hasta sayısı çok az. Hastanemizden günlük hasta sayısı ve temas öyküsüne kadar bilgi geliyor. Serviste yatan kişi sayısı 300 civarında. Bu konuda daha sıkı tedbirlerin gelmemesi için dikkat etmeliyiz. Herkes kurallara uyulmasını karşıdan bekliyor. Vaka sayısını aza indirmek adına ev ziyaretlerini azaltmamız gerekli. Düğünlerde sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat edelim. Ortam çok yoğun olması sebebi ile düğüne hemen uğrayıp hızlı bir şekilde ayrılalım. Ev hanımı ve emeklilerimiz sürekli aynı ortam ve mekanda oldukları için bulaş riski fazla oluyor ve onlarda hastalığı başka bir yere taşıyabiliyorlar. Emekli ve ev hanımı hasta sayısı yüzde 70’ler civarında” ifadelerini kullandı.