Mehmet TIRPAN

 

Ramazan ayında günlük enerji ihtiyacımız sabitken beslenme rutinimiz tamamen değişiyor. Uzmanlar, Ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek için birkaç noktaya dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Ramazanda gıdaya dikkat edilmesi ve mutlaka sahur yapılması gerektiğini dile getiren uzmanlar, Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için dikkat edilmesi gerekilen konular hakkında bilgi verdi. Mutlaka sahur yapılması gerektiğini aktaran uzmanlar “Ramazan ayında en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamak geliyor. Aç kalınan süre çok uzun olduğu için sadece akşam yemeğiyle oruç tutanlar gün içinde çok zorlanıyor. Bu nedenle ani tansiyon, şeker düşmesi ve kalp krizi gibi risklerle karşı karşıya kalınabiliyor” uyarısında bulundular. İftarda hafif beslenilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar: “Akşam yemeğinde yağlı, hamur işi, kızartma türü yiyecekler tüketmeyelim. 'Bu ağır yiyeceklerin yenmesi, iftarda kalp spazmlarının yaşanmasına, tansiyonun yükselmesine, gün içinde baş dönmesi, tansiyon düşmesi, akşam yemek yenilmesiyle birlikte şeker yükselmesine bağlı baş ağrısı ve mide spazmına yol açabiliyor. İftarda yenilen ağır besinler doğrudan kilo olarak geri dönüyor. Uzun süren açlığın üzerine, çok yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların tüketilmesi mide - bağırsak sistemini daha çok yoracaktır. Bu yüzden iftarın besin ve lif değeri yüksek sadece yiyeceklerden oluşması elzemdir. Ağır iftar yemekleri hazımsızlık, şişkinlik, şeker ve tansiyonda artış ve kilo alımlarına neden olabilir. Sıvı tüketimine dikkat edilmeli. İftardan sonra dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus vücudun sıvı kaybını telafi etmektir. Bunun için her yarım saatte bir bardak kadar su içilmesi gerekir. İftar ile sahur arasında ara öğün yenmeli. İftardan iki saat kadar sonra meyve, yoğurt, kuruyemişten oluşan ara öğünler tüketilmesi de önemli. Böylece günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı giderebiliriz” önerilerini, sıraladılar.