MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Odalarını bünyelerinde oluşturdukları laboratuvarın kentte bir çok üreticiye analiz yaptırma noktasında hizmet verdiğini söyledi.

Laboratuvara yeni makinalar almadan önce kendi üyeleri, bal üreticileri, süt üreticileri kasaplar ve pastırmacılara nasıl bir hizmet almak istedikleri konusunda fikir alışverişinde bulunarak yeni ekipmanlar aldıklarını aktaran Başkan Hastaoğlu, “ Üreticilerimizin ürettiği ve et ürünleri üzerinde analiz yapabilecek makinelerin alımını yaptık. ORAN kalkınma ajansından da bu konuda destek aldık. Kentte kurulan ve analizlerin yapıldığı laboratuvarımız çok kapsamlı. Hatta bu donanımda Ankara bile laboratuvar olduğunu zannetmiyoruz. Bu şekilde donanımlı bir laboratuvarda çevremizde Samsun’da var.” dedi.

Merkezde 4 lisanslı depolarda da 2’şer mühendisin görev aldığını hatırlatan Başkan Hastaoğlu, “8 Lisanlı depo ile anlaşmamızı yaptık. Her lisanslı depoda iki mühendis görev alıyor. Merkezdeki laboratuvarımızda da 4 mühendisimiz çalışıyor. 20 Mühendisle hem üyelerimize hemde Kayseri, Yozgat ve Kırıkkale’ye laboratuvar hizmeti veriyoruz. Toptancılar sitesinde hijyenik olan laboratuvarımızda her türlü analizler yapılıyor. Zahirede akredite olduk ama diğer ürünlerde akredite olmadık. Akredite oluncaya kadarda üyelerimizin ürünlerini ücretsiz analiz yapıyoruz. Bal ve bal ürünleri, hububat, bakliyat, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve gıdanın tamamını analiz edebiliyoruz. Şüphenilen etin çift tırnaklı olup olmadığını yapılan testlerde ortaya çıkarıyoruz. Hububat ürünlerinden de numune alınıyor inceleniyor ve kalitesini belirleyebiliyoruz. Kalitesine göre de ürünlerin silolarda istifleri yapılıyor. Ürünü silodan çıkarırkende aynı şekilde analiz yapıyoruz. Balda da çok iyi sınıflandırma yapıyoruz. Son dönemlerde kentte bal üretimi ve kalitesi oldukça iyi. Kentte bir firmamız organik bal üretiyor. Devletimizde Tozanlı Vadisinde üretim yapan üreticilere çok güzel desteklerde verdi. O bölgede üretilen ürünlerin tamamı organik. Üretim ve kalite noktasında gerçekten Türkiye genelindeki sıralamada çok iyiyiz. Normal şartlarda farklı illerden Sivas’a gelerek bal üreten insanları da kayıt altına alıp ürettiği balı kentte tescillesek ilk sıradayız diyebiliriz. Ancak farklı illerden kente gelen ve bal üretip para vermemek için tescil yaptırmayan üreticiler kendi illerine giderek ürünlerini tescilletiyor. Bu nedenle arıcıların ürettiği balın miktarı bizde çıkmıyor. Kendi illerinde çıkıyor. Aslına bakıldığında balın üretimin tamamı bizde.” ifadelerini kullandı.