MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkan Yardımcısı Murat Sulakçı, buğdayın anavatanı olan Anadolu’da buğday üretimin her geçen yıl azaldığını, üretimin azalması sebebi ile son yıllarda ithalatın arttığını söyledi.

Yanlış politikalar ve girdi maliyetlerindeki artış nedeni ile tarımda ciddi kan kaybı yaşanmaya devam ettiğini, bir çok çiftçinin ise zarar etmeye devam ettiğini aktaran Sulakçı, “Buğdayın anavatanı olan Anadolu'da şöyle bir söz vardır buğday ile koyun gerisi oyun diye. Bu sözü insanlar tabiki yaşadığı yerlere ve geçim kaynaklarına göre söylenmiş denebilir. Bütün dünyada artan fiyatlar sağlıklı besine ulaşma da tahıl ürünleri, et ve süt ürünlerinin önemini sanırım şu günlerde bu sözün önemini daha iyi anlatıyor.” dedi.

Son yıllarda istatistiki verilere bakıldığında üretimin azaldığının net bir şekilde görüldüğünü açıklayan Sulakçı, “2002’de 19.500.000 ton üretim yapılırken, 2.553.000 ton ithalat, 2020’de 20.500.000 ton üretim yapılırken, 9.748.733 ton ithalat, 2021’de ise 17.650.000 ton üretim yapılırken, 6.466.870 ton ithalat yapılmış. Rakamlara baktığımızda artan üretim değil tam tersine sürekli olarak artan bir ithalat olduğunu görüyoruz. Tarımda uygulanan yanlış politikalar, plansız bir üretimin olması ve yüksek maliyetler çiftçinin sürekli zarar etmesine neden oldu. Zarar eden çiftçi üretimden uzaklaşınca, iktidar çözümü  ithalatla  idare etmeye başladı. Fakat bu durumda çare olmadı. Çünkü kur farkı ve özellikle buğday üretimindeki sıkıntıların  gerek iklimsel, gerekse girdi maliyetlerinin artması yüzünden zorlaştı. Bütün bunlar yaşanırken birde TÜİK tarafından istatistikler göz önüne alırsak bu yıl için 17.5 milyon ton buğday üretiminin olacağını söylemesi yine sahadaki gerçekliği yansıtmadığını , yaklaşık üretimin 15 milyon ton civarında olacağını araştırmalar göstermektedir. Eğer gerçekçi ve bilgiye dayanan veriler ışığında yürümez de  liyakatsiz yöneticiler hala iş başında olursa eskilerin deyimiyle ağzımıza kurt düşecek.” ifadelerini kullandı.