MELTEM DUMAN

İç Anadolu bölgesinde kuraklık dolayısıyla bal üretiminin düştüğüne vurgu yapan arıcılar dertli.

Bu yıl mevsim geçişleri dolayısıyla yağışların sıklıkla görülmemesinden kaynaklı bal hasadının azaldığına değinen Hasan Şimşek, bu durumun bal üretimine olumsuz etkilediğini söyledi.

Kuraklığın üretimi durma noktasına getirdiğini belirten Hasan Şimşek, “Kuraklık dolayısıyla her sektör olumsuz etkilendi. Kabul edersiniz ki polen olmadan arı protein alamaz ve bal yapımında güçsüz kaldığı için yapay tatlandırıcılar ile  beslenir. Bu da doğal sağlıklı bir ürün çıkmasını olumsuz etkiler. Proteinsiz kalan balların kovanlarını açtığımızda patır patır döküldüklerini de gördük.  Son bir kaç yıldır küresel ısınmaya bağlı olarak yazın arazinin iklime bağlı olarak kuruması, aynı zamanda kışın çetin geçmesi akabinde birçok arı telef oldu. Kovanları çok az bal ile doldurduk. İklim koşulları da işlerimizi olumsuz etkiledi” dedi.

Arıcıların üretim noktasında sıkıntılar yaşadığının altını çizen Hasan Şimşek, geçtiğimiz yıl kuraklık dolayısıyla istediğimiz boyutta hasat alamadık. Bu sebeple arılarımız yavrudan da küstü. Artık yavru yapmıyorlar. Fiyatlarımız yüksek. Çünkü kaliteli ve organik bal yapımı bize fazla maliyetli oluyor. Sofralık bal üretimi yapmıyoruz. Birçok hastalığa karşı şifa niteliğinde kullanılabilecek tarzda üretim yapmaya özen gösteriyoruz. İklime bağlı olarak arılar şaşırsa da gelecek yıllara daha fazla hasat elde edeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.