MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Kurbanlık hayvan alan ve satımı yapan vatandaşların açıklanan kurbanlık fiyatlarına uyduğunu, belirlenen fiyatların ardından üreticilerinde vatandaşlarında mağdur olmadığını söyledi.

Fiyatlarla ilgili bazı kesimlerin eleştiri de bulunduğunu aktaran Hastaoğlu, “Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucu, Tosun Canlı Kilogram Fiyatı 32 TL, Damızlık vasfını kaybetmiş Düve 30 TL, Dişi Koyun 30 TL, Erkek Koyun ise 35 TL’den satılacağını açıkladık. Açıklanan fiyatları bazı vatandaşlar eleştirdi. Bizler her zaman eleştiriye açığız ancak eleştirinin de bir dayanağı olmalı. Geçen yıl ile bu yıl ki belirlenen kurbanlık hayvan kilogram fiyatlarında 5 TL fark var. Geçen seneki yem fiyatı ile bu yıl ki yem fiyatı hakkında eleştiri yapan kişi veya kişilerin haberi var mı yok. Geçen sene bu zaman yemin fiyatı 80 TL iken şuanda 150 TL. Yem fiyatı 160’a doğru da gidiyor.” dedi.

Yem fiyatlarında yüzde 80-90 oranında artış yaşandığını ifade Hastaoğlu, “Bu yıl yaklaşık hayvan fiyatlarına yüzde 13 zam yaptık. Ancak yem fiyatlarına yüzde 90 zam geldi. Maliyetler ciddi derecede arttı. Belirlenen kurban fiyatlarını yüzde 95’lik kesim olumlu karşılıyor yüzde 5’lik kısım ise eleştiriyor. Kilogram fiyatına yapılan 5 TL’lik zammın eleştirel bir tarafı bizce yok. Besici beslediği hayvan 1 yıl boyunca yem yediriyor ve altını temizliyor. Kurban almaya gelen bazı kişiler ayakları pis olacak üstü kokacak diye hayvanın yanına bile gitmiyor. Bu işle uğraşan insanlar neredeyse hayvanla yatıp kalkıyor. Besicilerimizin de biraz da olsa para kazanması lazım. Bizlerde zam yapmak istemiyoruz ancak yapılan zamların ardından bizim yaptığımız zam çok düşük. Arada uçurumlar var diyebiliriz. Et fiyatları Türkiye’de en az zam alan ürünlerden bir tanesi. Et fiyatları çok az artıyor ama yem fiyatları besicilerin belini büküyor. Belirlediğimiz fiyatta taban fiyat” ifadelerini kullandı.

Kurban kesim fiyatlarına da değinen Hastaoğlu, “Kombinalarda kesim fiyatları büyükbaş hayvan için 700 TL belirlendi. Küçükbaş hayvan için ise 150 TL olarak belirlendi. Bu konuda da Türkiye’ye örnek olduk. Eskiden sokaklarda ve arsalarda hayvan kesimleri yapılırdı. Yaptığımız çalışmalardan dolayı sokaklarda ve arsalarda kurban kesimi ortadan kalktı. İnsanlar artık kurbanlarını daha hijyenik ortamlarda kestirebiliyor. İnşallah bu senede vatandaşlara rahatlıkla kesim hizmeti verilecek” şeklinde konuştu.