MEHMET TIRPAN

Sivas Valisi Salih Ayhan, kurulacak olan Torku Modeli şirket sayesinde çiftçilerin önünü görebileceğini, çiftçiye alım garantisi vereceklerini, yem bitkileri, süt işleme tesisi, jeotermal seracılık, bal, tohumluk patates, koyun yapağının değerlendirilmesi gibi projelerin bir çoğunun uygulamaya konduğunu bazı projeler için ise fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Şirketin kurulma aşamasında olduğunu aktaran Vali Salih Ayhan,” Sivas bal üretimde lider. Bal ormanları kuracağız. Balı iyi bir şekilde değerlendirmek adına da bal işleme tesisi kuracağız. Tarımsal potansiyelimizi de bir noktada toparlayarak tek merkezden yürüteceğiz” dedi.

Paydaşlarla berber çalışma yapılarak ile para sokulacağının altını çizen Ayhan, “Elde edilen ürünleri hem iç piyasaya hemde dış piyasaya sunacağız. Sivas’a yem fabrikası da kuracağız. Sadece Cepni de yem fabrikası var. Yıllık 55 bin ton yem üretebiliyor. Sivas’ın yem ihtiyacı 200 bin ton civarında. Sivas’a yem dışardan geliyor çoğunlukla. Bu noktada herhangi bir sorunla karşılaşmamak için iç piyasamızı çok iyi bileceğiz. Hammadde ve piyasayı iyi analiz etmemiz lazım. Şuan Süt İşleme tesisimiz çok iyi çalışıyor. Bir kuruma 35 bin ton süt veriyor. Bu kurum süt alımından vazgeçtiğinde çiftçiler perişan olacak. O nedenle alternatif yerler olmalı. Kendi sütümüzü üretip bir marka oluşturup satalım. Haralar Bölgesindeki binaların restorasyon ihalelerini yaptık. Haralar Bölgesindeki bir bölgesini organik ürünlerin satışının bir alan yapacağız. Bir çok dükkan olacak o alanda. İmranlı’dan Bal, Akıncılar’dan kavun, Koyulhisar’dan domates, Divriği’den kuru kaymak gibi ürünleri pazarlayacağız. Yol kenarına herkesin uğrayabileceği bir alan oluşturacağız. Tarımı regüle eden özel sektörün alanını daraltmamak kaydıyla işleyişimizi sürdüreceğiz. Bu konuda kararlıyız. Sektörde iyi bir çalışma yaptık. Kısa sürede şirket kurulacak” ifadelerini kullandı.