MEHMET TIRPAN

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Ulu Caminin çevresinin açılmasına yönelik hazırladığı projede gelinen son durum merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da beğendiği fikir projesinin hayata geçmesi için ödenek ayarlanması bekleniyor.

Ulu Caminin etrafındaki 14 dönümlük alanın açılması noktasında yapılması planlanan çalışma ile 14 dönümlük alanın içerisine revakların yapılması planlanıyordu. Caminin bahçesindeki müştemilatın korunması ve bölgede sosyal alanların oluşturulması da geçtiğimiz yıllarda gündeme gelmişti.

Tarihi eserlerin korunması ve onarılması noktasında oldukça fazla gayret gösteren kamu kurumlarının Sivas’ın önemli simgeleri arasında yer alan Ulu Caminin etrafının açılmasına yönelik de destek vermesi bekleniyor.

Ulu Caminin etrafında bulunan 14 dönümlük alan içerisinde bulunan özel mülklerin kamulaştırılması gerekiyor. Kamulaştırma bedelinin bir kısmı uzun vadede revakların arka kısmına yapılması planlanan dükkanların kira bedellerinden karşılanabilir. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce hazırlanan fikir projesi hayata geçerse ecdad yadigarı olan bir eserimizin daha etrafını açmış oluruz. Aynı zamanda yıllara meydan okuyan Ulu Caminin restoresi de yapılmış olur. Maddi anlamda oldukça fazla külfet getireceği tahmin edilen proje için Ankara’dan ve Vakıflar Genel Müdürlüğünden destek alınabilir.