MEHMET TIRPAN

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, Geçmiş yıllara nazaran ilerleme kaydedildiğini ancak kültürel değerlerimizin zayıflama yaşandığını söyledi.

Geçmişte insanların sözünün senet olduğunu günümüzde ise senet veya çekin kıymetinin kalmadığını aktaran Türkmenoğlu, “İcra Müdürlükleri dosyalarla dolu. Mahkemeler, kadılıklar çoğaldı. Bu durum eski kültürümüzün yozlaşmasından ve yok olmasından kaynaklanıyor. Yeni nesilde bir doyumsuzluk var. Gençler hep daha iyisi olsun en güzeli olsun diyor. Ancak istenilen bir şeyin karşılığında çalışmak ve gayret göstermek gerekli” dedi.

Geçmişten günümüze, ticarette, komşulukta ve yaşantımızda bir çok şeyin değiştiğini aktaran Türkmenoğlu, “Gelişime ayak uydurmalıyız ancak kültürel ve ahlaki değerlerimizi unutmamalıyız. Değerlerimizi korumalıyız. Örf adet ve inançlarımız yok olmaya yüz tuttu. Ticaret yaparken kar amacını afaki oranlarda tutmamalıyız. Gençlere para kazanmanın kıymeti anlatılmalı. Herkes okuyacak diye bir şey yok. Kimi insan okuyacak kimi insan çıraklıktan yetişip esnaf olacak. Ancak şuan günümüzde insanlar çalıştıracak çırak bulamıyor. Bu memlekette ayakkabı tamircisine, berbere ve marketçiliğe de ihtiyaç var. Bu meslekler bitmez. Sivas’ta işsiz gezenlere soruluyor ne iş yaparsınız diye her işi yaparız deniliyor. Böyle bir şey olamaz. İnsanlar bir yöne eğilmeli. Herkes her işi yapamaz. Bu konuda da Meslek Okulları, Çıraklık Eğitim Merkezleri devreye girmeli. Bu okullar bir kademe atlatılıp İşletmeler üstü Meslek Eğitim Okulları kurulmalı” ifadelerini kullandı.