MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Türkiye’nin patates ihtiyacının Sivas’tan karşılanabilmesi için ilimize siloların kurulması gerektiğini söyledi.

Patates tohumu üretimi noktasında Sivas’ın Türkiye sıralamasında ilk sıralarda olduğunu aktaran Hacı Çetin dağ, “Tohumluk patates ve patates üretiminde oldukça iyi seviyedeyiz. Sanayi tipi patates üretimi bir nebze de olsa azaldı. Çipslik patatesin Sivas’ta üretilmesini istiyoruz. Çünkü bu sanayi tipi patates yetiştirirken aşırı derecede kimyasal madde kullanıyorlar. Topraklarımız hastalanıyor” dedi.

Sivas’ta patates ekim zamanının oldukça geç olduğunu ve patatesin kabuğunun kalın olduğunu aktaran Başkan Çetindağ, “Sivas’ta üretilen patatesin aroması çok güzel. Kış mevsimine de oldukça dayanıklı. Eğer imkânı olan iş adamlarımız varsa silolarımızı kuralım. Kışlık patatesi biz dağıtalım. Ancak sanayi tipi üretilen cipslik patatesi değil. Çiftçilerimizin kendi yetiştirdikleri patatesleri kendimiz alalım. Silolarda muhafaza ettikten sonra Türkiye’nin patates ihtiyacını karşılayabiliriz. Patates ve soğan fiyatları geçtiğimiz günlerde birden yükseldi. Bizim patates ve soğanımız bizlere yeter. Yeter ki çiftçiye destek verilsin. Direk topraktan çıktıktan sonra sofralara giren patates ve soğan fiyatları oldukça ucuz olur. Çiftçiden 50 kuruşa kg alan aracılar mahsulü vatandaşa ulaştırana kadar ürünün fiyatı oldukça yükseliyor. Tamam, aracılar da kazansın ancak oldukça fazla kar marjı koyuyorlar. Bu durumda üretici isyan ediyor. Eğer komisyoncular aradan kalkarda devlet denetimi ile bu iş yapılırsa ürün fiyatları oldukça düşer. Hem tüketici hem de üretici kazanmış olur. Ama fahiş rakamlarla satılan ürünler vatandaşın alım gücünü etkiliyor. Bizim Pazar kültürünü artırmamız lazım. Tarladan tezgahlara giden ürünlerin fiyatlarının denetlenmesi lazım. Biz Müslümanız karaborsacılık yapmanın bir anlamı yok. Hiç kimsenin hakkını yemeyelim. Bu ülke hepimizin” ifadelerini kullandı.