MEHMET TIRPAN

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri'ne uyguladığı zulme Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları, Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları ve Saadet Partisi Gençlik kollarından tepki yağdı.

Kent meydanında Doğu Türkistan’da gerçekleşen zulmün fotograflarına da yer verilerek yapılan zulme son verilmesi istendi.

Kent meydanında Çini protesto etmek için toplanan grup adına açıklamalarda bulunan İyi Parti Gençlik Politikalarında sorumlu İl Başkan Yardımcısı Sümeyye Çelik, “Doğu Türkistan bizim için sıradan bir coğrafya değildir. Bu coğrafya ilk Müslüman Türk devleti Karahanlılar'ın sınırı içerisindeydi. İlk Müslüman Türk Hakanı olan Satuk Buğra Han'ın mezarının bulunduğu yerdir. Doğu Türkistan ilk Türkçe sözlük olan Divan-ı Lügat-ı Türk'ün yazıldığı ve yazarı Kaşgarlı Mahmut'un kabrinin bulunduğu coğrafyadır. Doğu Türkistan Türk devlet yönetim felsefesini, erdem ve ahlak anlayışını ihtiva eden Kutadgu Bilig'in yazıldığı ve yazarı Yusuf Has Hacip'in ebedi aleme göçtüğü coğrafyadır” dedi.

Dünya Devletlerinin, 1949'dan bu güne, Komünist Çin rejiminin zulmü altında var olma mücadelesi verdiğini hatırlatan Çelik, “Dünya devletleri Doğu Türkistan'a karşı sessiz kalmaktadır. Çin Hükümeti, yıllardır bölgede yaşayan Müslüman Türklere karşı soykırım uygulamakta, yıllara yaydığı katliamları devlet politikası halinde yürütmektedir. Komünist, Katil Çin Hükümeti Doğu Türkistan üzerinde yaşayan kardeşlerimizin, dini özgürlüklerini ellerinden almaktadır. Doğu Türkistan'da yaşanan zulmü kelimelerle ifade etmek gerçekten mümkün değil! Türkistan'da büyük bir soykırım yaşanıyor.

Kardeşlerimize sistematik bir şekilde işkence ediliyor. Nesilleri yok ediliyor... Müslüman Türk soydaşlarımız, kendi ülkelerinde hapis, sığındıkları diğer Müslüman ülkelerde ise sürgün durumundalar. İşgalci Çin, İslâm'dan döndürmek için yaklaşık 1 milyon Müslüman'ı toplama kamplarında tutuyor. Anadolu'nun bağrından Ulupamir'in eteklerindeki kardeşlerimize sesleniyoruz. Biz İyi Gençlik olarak, üç maymunu oynamayacağız. Her fırsatta ve platformda sîzlerin haklı davasını dile getireceğiz. Kanımız ve canımız pahasına bunun savunucusu olacağız.

Bizler Türk milliyetçileri olarak, Anadolu Türklüğü olarak Uygur Türkleriyle olan kan kardeşiliğimizin ebediyete dek arkasında olacağız. Son nefesimize kadar özgür Türkistan di ye haykıracağız.

Uygur kardeşlerimizle aramızdaki mesafe ne kadar uzaksa gönüllerimiz o ölçüde yakındır. Rabbim zulüm gören tüm inananlara yardımını esirgemesin. Türkiye Türklüğünün din ve kan kardeşlerine olan ilgisini daim kılsın. Bugün buradan Yüce Türk milletine sesleniyoruz. Bizler "Zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır!" diyen peygamberin ümmeti olarak, Çin zulmü altında her gün namusunu, iffetini, dinini, dilini korumaya yaşatmaya çalışan Müslüman-Türk kardeşlerimize yapılan zulme sessiz kalmamalıyız.

Yüce Türk Milleti,Soydaşına, dindaşına sahip çık. 'Ne Mutlu Türküm Diyene” ifadelerini kullandı.