SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta Paşabahçe piknik ve mesire alanının arka kısmında bulunan ve merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan Köroğlu Mağaralarının turizme kazandırılması bekleniyor.

Birçok kişinin bile varlığından habersiz olduğu Köroğlu mağaraları şehir merkezine yakınlığı ile de önemli bir avantaja sahip. Turizm anlamında ciddi bir potansiyeli olan Köroğlu mağaraları ilginç yapısı ile dikkat çekiyor. Mağaralarda ki odalar günümüzde halen bölgeyi bilen kişiler ve zaman zaman dağcılar tarafından ziyaret ediliyor. Ancak bugüne kadar mağaralarla ilgili herhangi bir çalışma ya da projenin olmaması mağalarında neredeyse unutulmasına yol açtı.

Sivas Kültür Envanterinde yer alan bilgilere göre; Köroğlu ve annesi Mihr-i Vefa’nın bu mağarlarda yaşadığı bilgisi yer alıyor. Annesi, Köroğlu mağarası civarında kendi adını taşıyan bir çeşme yaptırır ve günümüzde Sivas’ın tatlı suyu Mihri Vefa suyundan geldiği bilinmektedir. Kayalıklarda birbirine yakın iki oda bulunuyor ve  biri ocaklık olarak faaliyet göstermiş. Mağaraya ise otuz basamaklı bir taş merdivenle inilip çıkılıyor. Efsaneye göre; Bolu Beyi’nden intikamını alan Köroğlu, annesiyle Sivas’a gelir ve bu mağaraya yerleşir.

Bugüne kadar bölgede herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması gözlerden kaçmazken, bu alanın ve mağaraların tanıtımlarının yapılarak ve hatta paşabahçe mesire alanı ile bir yürüyüş yolunun yapılarak Sivas’a kazandırılması bekleniyor.