SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas denilince akla gelen en özel el emeği ürünlerin başında gelen büyük baş ve küçük baş hayvanların boynuzlarından yapılan taraklar yerli ve yabancı turistlerinde oldukça ilgisini çekiyor.

Tarihi Şifaiye Medresesinde hediyelik eşya satan esnaflar; “Sivas’a birçok yerden zaman zaman yerli ve yabancı turitler geliyor ve en çok dikkatlerini çeken koç boynuzundan yapılan süs amaçlı üretilen taraklar oluyor. Tabi haliyle onu görünce de diğer kemik taraklardanda almayı ihmal etmiyorlar. Kemik tarak bildiğiniz üzere ham maddesi keratin olduğu için saçların ve saç derisinin sağlığı içinde oldukça faydalı” dedi.

Boynuzdan yapılan tarakları genellikle süs amaçlı alıyorlar diyen esnaflar; “ Boynuzların bütün şekilde bozulmadan uç kısmını tarak haline getiriyoruz. Bunu da zaten alan kişiler süs eşyası olarak kullanıyorlar, oldukça da farklı ve ilgi çekici bir ürün zaten gelenler hem tarak alıyorlar hem de bu süs tarakları tercih ediyorlar. Taraklar 15 ile 35 lira arasında değişiyor fiyatları, boynuzdan süs tarakları ise 200 liradan satıyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdılar.