MEHMET TIRPAN

İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, yerli ve Yabancı turistlerin Sivas’ın tanıtımını yapan kulturportali.gov.tr'de gezilecek yerler bölümünde en çok Güdük Minare’yi incelediğini söyledi.

Sivas’a yerli ve yabancı turistlerin ağırlıklı olarak gelmesi adına Kültür Müdürlüğü olarak belirli bir alt yapı oluşturduklarını ve girişimlerinin meyvelerini önümüzdeki günlerde alacaklarını belirten Karaca, “Havaların ısınması ile insanlar şehirlerin tarihi ve turistik alanlarını araştırmaya ve seyahat planları yapmaya başladı. İlimizdeki tarihi mekanları online olarak araştıran yerli ve yabancı turistler Güdük Minareyi inceledi” dedi.

Eretnaoğulları’nın kurucusu Alâeddin Eretna tarafından 1347’de ölen büyük oğlu Şeyh Hasan Bey için yaptırılan Güdük Minare’nin Dabaz Tekkesi olarak bilindiğini ifade eden Karaca, “Güdük Minare Yapı, kesme taştan kübik bir alt kısımla onun üzerine oturan silindirik tuğla ikinci kısımdan teşekkül etmiş ve üstü konik bir külâhla örtülü. Bazı bilim adamlarınca, güney cephesinin iki köşesindeki boşluklarda birer sütunçe bulunduğu kabul edilmektedir. Hemen her yönde penceresi olan yapının giriş kapısı kuzeyde. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı olan Güdük Minarenin içerisindeki türbenin ortasında yer alan dikdörtgen lahdin üzerindeki altı parça halinde yazılmış kitâbeden başka bir inşa kitâbesi yoktur. Sivas’ta Güdük Minare gibi birbirinden değerli tarihi eserlerimiz var. Bu eserlerimizde ilgi görüyor. İlimize gelen turistler daha çok tarihi mekanları geziyor” ifadelerini kullandı.