Mehmet TIRPAN

Sivas’ta Rahmi Günay caddesi üzerinde yer alan İncili Hanım Türbesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Eski Numune Hastanesi binasının yıkılmasının ardından bölgede sahip kaldığı düşünülen türbe ile ilgili çalışma başlatılarak koruma altına alınması oldukça önem arz ediyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar bazı kişilerin gece geç saatlerde inşaat alanına girerek alkol aldığını iddia ediyor. Bu da yetmezmiş gibi alkol şişelerini türbenin çevresine atan şahıslar çevre sakinlerini de tedirdin ediyor. Türbenin çevresine atılan atıkları zaman buldukça temizlediklerini aktaran vatandaşlar türbenin koruma altına alınması gerektiğini savunuyor. Mahkeme kararı olması nedeniyle bölgedeki moloz yığınlarının alınamaması adeta alemcilere zemin hazırlıyor.

Sokullu Mehmet Paşa’nın kızı olarak bilinen, çeyizinde inci ile işlenmiş yorganlardan dolayı İncili hanım adını alan türbenin çevresinde ki olumsuzluklar zaman zaman gündeme gelmesine rağmen bir türlü sonuç alınamıyor.

Hiçbir kurumun sahip çıkmadığı ancak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sivas Kültür Envanteri listesinde yer alan türbe, gerek çevre düzenlemesi gerekse yıkılmaya yüz tutmuş hali ile içler açısı bir durumda uzanacak eli bekliyor.

Hangi kurumun burada bir çalışma yapacağı ise şimdilik bilinmiyor. 1983 yılında tescillenen ancak bugüne kadar hiçbir restorasyon çalışmasının yapılmadığı İncili Hanım Türbesi, büyük ölçüde yıpranmasına rağmen yıllara meydan okuyarak ayakta duruyor. İncili Hanım Türbesi ile ilgili Kültür Envanterinde yer alan diğer tanımlarda ise, “Baldaken tarzında inşa edilen türbenin mimarı üslubu malzemesi ile 18.yy. da yapıldığı izlenimini vermektedir. Tarihini kanıtlayabilecek üzerinde kitabesi yazılı sandukası olmadığı gibi İncili Hanım hakkında da yazılı belgeye rastlanmamıştır. İç köşeliklerde kubbeye geçişler pandantifler aracılığı ile sağlanmıştır. Kubbe içten sıvalı olup sıvaların büyük bölümü dökülmüştür. Sütunların dışında kalan bölümleri çok harap olmuştur. Kubbenin ortasında altıgen bir açıklık vardır. Bu açıklık ilk yapıldığı dönemde düşünülmüş ve gerçekleştirilmiş kanısı vermektedir. Altıgeni meydana getiren kenarlarda düzgün taşlar kullanılmıştır. Bu düzgün taş örgü kubbenin diğer yerlerinde görülmektedir.