MEHMET TIRPAN

Sivas- Malatya yolunda, Ulaş ilçesi sınırlarında yer alan ve adını kış aylarında bölgede yaşanan soğuk havadan alan Yağdonduran Geçidi önümüzdeki yıl açılacak.

Katıldığı bir programda Yağdonduran Geçidi ve Geminbeli Tünelinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Salih Ayhan, “2016 yılında yapımına başlanan ve çift tüpten oluşan 1567 metre uzunluğundaki tünel projesinde sona gelindiğini, tünelin 2022’in yaz aylarında açılacağını söyledi.

Yağdonduran tünelinde imalatların bittiği ve sadece giriş çıkışlarda yer alan aç kapa ve elektro mekanik bazı aksamların yapıldığını ifade eden Ayhan “Yağ donduran Tüneli 2022 yılının yaz döneminde hizmete girecek. Yağdonduran Tüneli Güney aksımızdaki trafiği çok rahatlatacak. Malatya’nın sınırına kadar o bölgede yine sıcak asfaltta yapılacak. Ayrıca bizim o bölgede Divriği, Kangal ve Gürün ilçelerimize de çok rahat ulaşım sağlayacak. Yağdonduran Tüneline neredeyse 120 milyon harcandı. Bu sene yine kaynak ayrıldı” dedi.

Karadeniz Bölgesi'ni Sivas üzerinden Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak Geminbeli Tüneli'nde de çalışmaların sürdüğünü açıklayan Ayhan, “Geminbeli’ndeki çalışmalar bir yıl daha sarkacak gibi gözüküyor. Orada yaklaşık  8,6 kilometre olmak üzere 4,3 + 4,3 iki tüpte çalışmalar yapılıyor. Tüpün biri tamamen bitti. İkinci tüpte de sona gelindi. Ayrıca tünelde elektromekanik ve giriş çıkışlar yapılarak birbirine entegre edilecek. Orası 2022 yılının sonu veya 2023 yılının başına doğru açılabilir. Bu durum birazda ödenek durumuna bağlı. Tabi bu çalışmalar yüksek maliyetli işler. Geminbeli’ne de yaklaşık 100 milyon TL harcandı. Ödenek durumunda sıkıntı olmazsa yaza doğru Yağdonduran Tüneli, 2023 yılı başlarında da Geminbeli Tüneli bitecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.