Mehmet TIRPAN

İl Genel Meclis Üyeleri ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararına tepki gösterdi. Aralık ayı meclis toplantılarının 4. Oturumumda gündem dışı söz siyasi partilerin grup başkan vekilleri Türkiye üzerinden oyun oynanmak istendiğini vurguladı.

İlk olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Yıldırım; “Bilindiği üzere maalesef yine bir oyun tezgâhlanmakta ve yine Orta Doğu’nun kan gölüne dönüştürülmek istenmekte. ABD Başkanı Trump, Kudüs’ü başkent olarak taşıdığını ve büyükelçiliğini de Kudüs’e taşıyacağını açıkladı. Bu daha önce Suriye üzerinde oynanan oyunlar, Irak’ta, Afganistan’da ve hatta Myanmar’da, Türkiye’de oynanan ve ümmetini bölmeye, parçalamaya ve Orta Doğu’daki Müslümanları katletmeye yönelik eylemlerin geldiği son noktadan bir tanesidir” dedi.

Bu karara en şiddetli tepki gösteren ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Yıldırım; “Temennimiz odur ki, bu hangi akla hizmet ettikleri belli olmayan karardan kısa zamanda geri dönülür ve ümmet üzerinde oynan oyunlara son verilir. Biz bu ülkede yaşayan insanlar olarak da bize düşen görev şudur; Orada Filistin’in hakları vardır. İsrail orada aslında işgalci bir devlet durumundadır. Ama bunu rağmen güç bizdeyse biz farklıyız anlayışıyla çeşitli oyunlar sahneye konmaktadır. Bize düşen görev ise birlik ve beraberlik içiresinde gerçekten mazlumun ve haklının yanında yer almaktır. Bunun siyasi partisi, şu ve bu görüşün hiçbir önemi yoktur. Bugün İsrail’de, Filistin’de Suriye’de, Irak’ta, Myanmar’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde bu uygulanan oyunlar Türkiye’de de uygulanmak istenmekte. Onun için bizim millet olarak daha fazla kenetlenip görüşlerimiz, düşüncelerimiz ne olursa olsun birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KUDÜS MÜSLÜMANLARIN İBADET YERİDİR VE KUTSAL DEĞERİDİR”

BBP Grup Başkanvekili Aytekin Kulmaç ise, “Biliyoruz ki 1100 yılında haçlı seferleri olduğunda hep bir amaçları vardı. Bu amaçları Kudüs’ü ele geçirmekti. Müslüman’ın ilk kıblesi olan Kudüs 1100 yılından bugüne kadar zaman ve tarih içerisinde çeşitli problemlerle karşılaştı. Ne adına? Bütün dinlerin merkezi olması adına. O günden bugüne kadar da gerek Selçuklu gerekse Osmanlı himayesinde bulunan Kudüs’ü muhafaza ve müdafaa etti” dedi.

Kudüs’ün başkent olmasını kabul etmeyeceklerini ifade eden Kulmaç; “Cibilliyetinin ne olduğu belli olan, kafasının arkasındaki duygusu belli olan, 4 Yahudi tarafından idare edilen bir devlet bugün Kudüs’ü başkent ilan ediyor. Almış oldukları bu karardan dolayı biz gerek Müslüman gerekse Türk dünyası olarak kutsallarımıza ve ibadet yerlerimize ciddi manada sahip çıkmak görevindeyiz. Millet olarak birlik ve beraberliğimizi bir arada tutmamıza vesile olacak sebeplerden bir tanesi oldu. Kimse Kudüs üzerinden siyaset yapmasın. Siyaset yapılmasına da müsaade edilmez. Kudüs Müslümanların ibadet yeridir ve kutsal değeridir. Bugün birileri bunu ilan edebilir. İstediğiniz kadar ilan edin. Kendi içimizde birbirimizle bazı problemler yaşasak da milletin inancı söz konusu olduğunda bir ve beraber olmayı çok iyi beceren ülkelerden ve milletlerden birisiyiz. Kimse bizim alnımızı kaşımaya çalışmasın. O zaman biz de şunu mu yapalım ey Amerika? Yarın biz de Ayasofya’yı ibadete açarız. 13’ünde İslam Birliği Ülkeleriyle yapılacak toplantıda deklarasyon çıkmayacaksa o zaman biz Türkiye olarak kimsenin ne dediğine bakmadan Ayasofya’yı ibadete açmamız gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“OYNANAN OYUNLARA KARŞI BİR OLMALIYIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Sadık Güller de; “Müslüman ülkelerine ve Türkiye’ye oynanan oyunlara karşı bir olmalıyız. Bu hainlere fırsat vermemeliyiz. Türk milleti olarak kapitalist ve emperyalistlerin oyununa gelmemeliyiz. Amerika’nın İncirlik’teki hava üstlerine müdahale etmediğimiz sürece bu emperyalistler Türkiye üzerinden oyun oynamaya devam edecekler. Haçlı seferlerine zaman başlamışsa emperyalizm ve kapitalizm o zaman başladı. Katliamlar yapıyorlar. Kudüs’e yapılan hakareti kınıyorum. Amerika’nın Türkiye’deki elçiliğinin kapatılmasını istiyorum” ifadelerine yer verdi.