HANİFE KANAT

14 Mayıs Çiftçiler Günü vesilesi ile Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ çiftçiler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çiftçilere devlet ve hükümet olarak sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Çetindağ; “2022 yılının başlarında çiftçinin girdileri yüzde 300 arttı ve bu da çiftçiyi çiftçilik yapmaktan soğuttu. Para kazanamadığı için çiftçilik yapmayı bırakanlar oldu. Devletin, hükümetin ve toplumun çiftçiye sahip çıkması gerekiyor. Çiftçilere verilen desteklerin arttırılması gerekiyor. Ziraat odası olarak hep bunu talep ediyoruz, verilen destekler yetersiz kalıyor. Çiftçi olmazsa üretim olmaz ve üretim olmazsa gıda da olmaz, insanlık aç kalır. Bu ülkede yaşayan tüm vatandaşların her akşam sofralarına oturduklarında emek veren çiftçilere dua etmesi gerekir. Dünyada artık gıda savaşları veriliyor ve biz taşı toprağı verimlilik olan bir ülkeyiz. Ukrayna-Rusya savaşı ile beraber verilen gıda savaşları arttı. Bizim bu savaşlardan uzak kalabilmemiz için yapmamız gereken tek şey çiftçimize destek olup çalışabilmelerini sağlamak.” dedi.

Genç çiftçi yetiştirilemediğini ve gençleri köylerde tutmanın zorlaştığından bahseden Çetindağ; “Öyle bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor ki, genç neslimiz çiftçiliği ve hayvancılığı bilinçli bir şekilde yapabilsin. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan insanlar hep yaşı büyük, emekli olmuş insanlar. Genç nesile çiftçiliği aşılamalıyız ve geçinebilecekleri oranda destek ve teşvik sağlamalıyız. Gelinen noktada, devletimizin bir yıl tüm yatırımları durdurup çiftçiye destek vermesi gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutlayan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; “Çiftçi emekçidir, her geçen gün daha da kıymetlenen bir mesleğin erbabıdır. 14 Mayıs Çiftçiler Günü bir bayramdır, tüm çiftçilerimizin bayramını kutlarım. Bir güne sığmayacak emekleri için hepsine teşekkür ederim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.