MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Cumhuriyet Üniversitesinde açılan toprak analiz laboratuvarında gerekli araştırmaların rahatlıkla yapıldığını, çiftçilerin yılda bir kez de olsa toprak analizlerini yaptırmalarının verim açısından önemli olacağını söyledi.

Toprak analizlerinin çiftçilere maddi noktada külfet getirmemesi için Cumhuriyet Üniversitesi ile Ziraat Odası arasında anlaşma yapıldığını aktaran Başkan Çetindağ, “Çiftçilerimiz isterse topraklarını bizim odamıza isterse Cumhuriyet Üniversitesine götürüp istedikleri şekilde analiz yaptırabilecekler. Çok cüzi bir rakamla toprak analizi yapılabiliyor. Toprak laboratuvarımız açıldı ve hizmet vermeye başladı” dedi.

Toprak tahlilinin oldukça önemli olduğunu yenileyen Çetindağ, “Gübre fiyatları çok pahalı. Ürünlerin gelişmesi için gübre kullanmak istiyoruz ama aynı zamanda topraklarımızdaki minerallerde oldukça önemli. Bilinçli olarak çiftçilik yapmamız gerekiyor. Toprak analizlerini yaptırın ve buna göre gübrenizi kullanın. Verimin artması için analiz oldukça önemli. Toprak tahlilleri bir gün içerisinde sonuçlanıyor. Hatta sonuçlar çiftçinin telefonuna mesaj olarak da gönderiliyor. Topraktaki veriler aktarılıyor ve çiftçiler bilgilendiriliyor. Toprak analizinin ardından elde edilen sonucun ardından toprakta yetişecek bitkiler hakkında da bilgiler veriliyor. Üniversitenin modern bir laboratuvar kurmasındaki diğer amaç ise çiftçilerin bilgilendirilmesine yönelik zaten. Çiftçilerimizin ellerindeki imkanı iyi değerlendirerek bilinçli çiftçilik yapması ve daha fazla ürün elde etmesi mümkün” ifadelerini kullandı