MEHMET TIRPAN

ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin, Sivas’ın teşvik programına alınmasının ardından sanayi sektörünün İç Anadolu’ya kayacağını, büyükşehirlerin biraz olsun rahatlayacağını söyledi.

Devletin bölgesel olarak verdiği teşvikin yatırımcının ürettiği ürünün maliyetinin düşürülmesi noktasında önemli bir etken olduğunu aktaran Başkan Timuçin, “Teşvik almak için yatırım yapılmaz. Ancak verilen teşvik yatırımcı için gerçekten avantajlı ise yatırımcı o bölgeye gelir. Şuanda 6. Bölge Teşvik kapsamından faydalanan iller var. Bu iller SGK prim teşviklerinden faydalanıyor. Bu durum üretici için büyük avantaj. Üreticinin girdi maliyetleri ne kadar azalırsa yatırımcı o kadar avantajlı olur. Örneğin Malatya 6. Bölge teşvik kapsamından yararlandıktan sonraki gelişimine bakarsanız çok büyük fark görülebilir. Sivas’ın ihracatı aylık yüzde 5 ile 10 arasında artarken Malatya’nın ihracatı yüzde 50 arttı. Malatya’da çok büyük bir patlama var. Teşvikler verilsin Anadolu’da düşük maliyetli ürünler yapılsın hem bölgeler kalkınsın hem de sanayi Anadolu’ya doğru kaysın. Bu sayede büyükşehirlerde biraz rahatlar” dedi.

Merhum Turgut Özal döneminde Sivas’a verilen teşvikleri ve o dönemde yaşanan hareketliliği anlatan Başkan Timuçin, “Sivas’a Özal döneminde verilen teşvikle birlikte ciddi bir hareketlilik yaşadık. Sivas’a verilen teşvikle birlikte İstanbul’dan ve farklı illerden çok fazla yatırımcı geldi. Hatta yabancı yatırımcı da geldi. O dönemki teşvikler çok avantajlı idi. Devletimiz o zaman İç Anadolu’da üretim yapan firmalara elektriği yüzde 25 ucuz vereceğini açıklamıştı. Uzun bir süre de elektriği biz yüzde 25 ucuz aldık. Yine o dönemde İtalya’da rakibimiz vardı maliyetler konusunda rekabet edemiyorduk. Onların kullandığı teknoloji ve ekipmanlar daha iyi idi bizimkiler ise o teknoloji ve ekipmanlara göre daha yavaştı. Ama elektrik indirimi verince ürünün fiyatını indirdik. İtalya’daki firma iflas etti. Biz o iflas eden firmaya ürün vermeye başladık. Bu sebeple imalat girdilerini düşürecek noktalara odaklanılmazsa eğer tam anlamıyla başarı elde edilemez” ifadelerini kullandı.