Mehmet TIRPAN

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Teşviklerde 4. Bölgeye alınan Sivas´ın 6. Bölgeye acilen alınması gerektiğini, konuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a dosya verildiklerini söyledi.

Bundan önceki çalışmalarda hata ve yanlışlıkların olabileceğini aktaran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, “Şuan hükümetin teşvik düzenlemelerine ilişkin çalışması var. Bu düzenleme çerçevesinde Sivas’ta teşvik kapsamına alınmalı dedik. Özellikle 2. Organize Sanayi Bölgesine 150 milyonluk alt yapı ihalesi yapıldı. Şuan arsa tahsislerine başladık. Önümüzdeki yıl açılacak. Ancak biz teşvik alamazsak yatırımcı Sivas’a gelmez” dedi.

Bizde Sivas’ın 6 bölgeye alınması için dosya hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a vereceklerini aktaran Başkan Mustafa Eken, “Teşvik Sivas’ın hakkı. Örneğin Malatya ile aynı şartlardayız. Malatya 6. Bölgenin içine girmiş biz 4 te kalmışız. Etrafımızdaki bütün illeri 6. Bölgede iken hatta Tokat ve Yozgat’ta 5. Bölgede ilen Sivas neden 4. Bölgede. Yatırımcının Sivas’a gelmesi için bir farklılık olması lazım. Örneğin bi iş adamımız var Sivaslı burada bir fabrikası var. Teşvik olmadığı için 50 milyon dolarlık ikinci yatırımını Urfa’ya yaptı. Sorduk hemşerimize Urfa’daki şartların daha iyi olduğunu söyledi. Sivas teşvik yasasından bu sene yararlandı yararlandı yararlanamazsa tekrar 6. Bölge olma şansımız yok. O nedenle herkes elini taşın altına koymalı. Bu konu ile ilgili önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız ile görüşme yapacağız. Sivas’ın çok eksiği var ama sanayi anlamında gelişmemiz için bir cazipliğimizin olması lazım. Teşvik kapsamındaki vergi, istihdam, SSK gibi avantajlar yatırımcıları Sivas’a çekmeye yeter. Yatırımcı şuan zaten zor durumda. Yatırım yapmakta zorlanıyor. Eğer ki 6. Bölge teşvikine Sivas alınırsa görüşme yaptığım 6 büyük firma Sivas’a yatırım yapacak” ifadelerini kullandı.