MEHMET TIRPAN

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Şube Başkanı Salim Eminoğlu, Hızlı Trenin Sivas’a gelmesi ile birlikte 6. Bölge teşvik sorununun da çözüleceğine inandıklarını söyledi.

Önümüzdeki ay Sivas’a gelmesi beklenen Ankara- Sivas arası hizmet verecek olan Yüksek hızlı trenin Anadolu’daki illerin büyümesine de katkı sağlayacağının altını çizen Başkan Eminoğlu, “Göç vermek yerine tam tersi göç almak için alt yapımızı iyi oluşturmalıyız. Farklı illerde bir çok Sivaslı iş adamları ve yatırımcılarımız var. Onları buraya çekebilmek için Sivas’ı 6. Bölge teşvik kapsamına aldırmamız lazım. Biz Sivas’ı 6. Bölgeye aldıramazsak göçü durduramayız. Sivas 6. Bölgeye girerse kabuğunu kırar ve gelişir” dedi.

Sivas’ın 6. Bölge teşvik kapsamına alınması konusunda ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Eminoğlu, “6. Bölge teşvik konusu iş adamlarının kırmızı çizgisidir. Şehir olarak o kadar mücadele etmemize rağmen istediğimizi alamadık. Ama bizim tek amacımız Sivas’ın gelişmesi için Sivas’ın 6. Bölge teşvik kapsamına girmesi şart. İş adamlarımızın Sivas’a yatırım yapmalarını sağlamak adına mücadelemiz devam etmeli. Sivas’ı 6. Bölgeye sokmazsak göçün ve işsizliğin önüne geçemeyiz” ifadelerini kullandı.

“KENEVİR SİVAS’TA İŞLENECEK”

MÜSİAD olarak Kenevirin Sivas’ta işlenmesi konusunda yatırım yaptıklarını ancak süreç uzayınca bu işten vazgeçerek farklı bir yatırım yaptıklarını da belirten Başkan Eminoğlu, “Kenevir konusu ilk gündeme geldiğinde kenevirin işlenmesi noktasında adım atmıştık. Şirket kurduk ve yer almıştık. Birinci hedefimiz keneviri işlemekti. Ancak o dönemde Sivas Kenevir ekilecek iller arasında değildi. Bizde Sivas’ın kenevir ekilebilir iller arasına alınması için çok mücadele etmiştik. Sivas olursa kenevirin işlemesine talibiz demiştik. O arada kenevir konuşulmaz hale geldi ve hükümet tarafında da sessizlik oldu. Sivas ilk başta kenevir ekilecek iller arasına alınmadı. Bu konuyu kamuoyuna deklare ettik. Keneviri Sivas’ta gün yüzüne çıkaran da MÜSİAD oldu. Genel Merkezimizle görüştük. Birkaç ilde kenevirin işletmesine talip oldu. Bizde talip olmuştuk. Maalesef o kadar mücadele ettik ve istediğimizi alamadık. İş adamları olarak biz bu konuda yatırım yapmıştık ve karşılığını almamız gerekiyordu. Bu iş uzayınca aldığımız yeri farklı bir şekilde değerlendirdik. Daha sonra Ticaret Odamızın, siyasilerin ve il yöneticilerinin gayretleri ile Sivas kenevir ekilebilir iller arasına alındı. Şimdi bir arkadaşımız Sivas’ta ekilen kenevirin Sivas’ta işlenmesi noktasında adım attılar. Bu arkadaşlarımızla oturduk konuştuk. Fikir alışverişinde bulunduk. İnşallah girişimci arkadaşlarımız keneviri işleyecek. Bu işe gönül vermiş arkadaşlarımız kar veya zarar edeceğim diye düşünmüyor. Bu girişimci 100 dönüme yakında kenevir ekmiş. Kenevirin işlenmesi noktasında kullanılacak makinede temin edildi. Hem ekecekler hemde işleyecekler. İnşallah bu yatırımın devamı olur. Şimdi kenevir işlenecek ancak nereye satılacak belli değil. Bu sebeple işlenen kenevirden çıkan ürünlerin pazarının devlet tarafından oluşturulması lazım. En azından ihracatı yapılabilmeli. Bu konuda Bakanlıkların ve Valiliğin üretici ve işletmeciye destek olması lazım” şeklinde konuştu.