SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta tespih severler, tespihe gönül verenler soğuk kış günlerinde bir bardak sıcak çay ve sohbetle birlikte tespih borsasında buluşuyor.

Birbirinden değerli tespihleri ve tespih koleksiyonerlerini buluşturan Selami Denli isimli esnaf açmış olduğu çay ocağında farklı bir girişime ev sahipliği yaparak 5 yıldır Sivas’ta ki tespih severleri ya da alım satımını yapanları bir araya getiriyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan çay ocağı işletmecisi Selami Denli; “ Tespih çok farklı bir merak ve gönül işi, burada da tespihlere gönül veren kişiler bir araya geliyorlar. Kendi aralarında tespihlerini alıp satıyorlar, tespihler geçişten günümüze kadar gelen bir eşya olduğu için meraklısıda bir hayli fazla. Bizde elimizden geldiği kadar bu insanlarla bir arada olmaya özen gösteriyoruz, çay ocağını işletttiğimiz gibi ayrıca bizde kendi tespihlerimizi üretiyoruz,diğer satan kişilerde buraya gelip tespihlerini satıyorlar”dedi.

Tespihlerin çeşitleri ve fiyatları hakkında da bilgiler veren Denli şunları aktardı; “ Tespihler özelliğine göre, yeniliğine ve eskiliğine göre değişiyor. Ateş kehribarı, sıkma kehribar, oltu, koka, baga gibi değişik çeşitleri bulunuyor, bu tespihler eski oldukça değeri de giderek artıyor. Yeni tespihler piyasada 50 TL ile 1000 TL arasında değişiyor ancak eski tespihlerde durum daha farklı onlarda 1000 TL ile 30 bin liraya kadar varan fiyatlarla alınıp satılabiliyor”dedi