MELTEM DUMAN

Erkeklerin vazgeçilmez aksesuarı olan tespih kimi zaman ibadet için kullanılsa da kimi zamanda stres atmak için kullanılıyor. Kimi için zikir aracı, kimi için hobi, kimi için de aksesuar olarak kullanılan tespih kültürü yaygınlaşmaya devam ediyor.

Evinde oluşturduğu küçük atölyesinde tespit üretimi yapan Ahmet Savaş, Kehribar, İran hurması, bowling topu, ceviz ve fil dişi gibi çeşitli malzemeleri kullanarak tespit yapıyor. Tespit meraklıları ve koleksiyonerler, Savaş’ın tornasından dökülen şaheser tespihlere sahip olabilmek için adeta birbiriyle yarışıyor.

11 yıldır tespih sanatını icra eden Ahmet Savaş, tesbihçiliğin inceliklerinden bahsetti.

Tespihlere farklı adlar vererek çalışmalar yapan Ahmet Savaş, tespih sanatının sabır ve zaman istediğini söyleyerek sevmeden yapılamayacak kadar ince iş olduğunu ifade etti.

Tespih yapımında kullanılan ham malzemelerin pahalı olmasından yakınan Savaş, “ Tespit yapılan hammaddenin cinsine göre işçilik 3 ile 20 gün arasında değişiyor. Yaptığım tespihlerin fiyatları 50 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor” dedi.

Sanatın vücut bulduğu tespihleri yaptığında her bir tanesine ruhunu katarak yaptığını vurgulayan Savaş, “Hiçbir tespih diğerinin aynısı değildir. Tespih yapmak benim için tutkudur. Her bir tanesi bir emek, bir göz ayarı isteyen ince bir işçiliktir. Strese, uykusuzluğa, ruhsal olarak motive edici araç niteliği de taşıyan tespihler aynı zamanda güzel görünümlere de sahip. Toptancılardan, kimyagerlerden özel olarak yurt dışından getirttiğim malzemelerin tespih yapıyorum. Tespit taşlarını yaptıktan sonra imame yapıyorum ve taşları ve imameyi tespit ipine diziyorum. Böylece dizimi yapılan tespihler satışa hazır hale geliyor. Yıllar geçtikçe tespih  oturuyor, bazı tespihlerin renkleri de bekledikçe dönüyor. Özel parçalarım var, tanktan mermili tespih, kızıma yaptığım camili tespihim var. Çocuklarımın hepsine birer miras niteliğinde el emeği göz nurum olan tanelerimden birer tane hediye yaptım. Bizim iş emek sabır, isteyen şeydir. Maddi kazanç amacı gözetmeden başladım bu yola. Severek yaptıkça her defasında kendime bir şeyler kattım. Hata olarak yaptım tespih tanelerini hala saklarım, yanlışlarımı görüp aynısını yapmamak için” ifadelerini kullandı.

“TESPİH SALLANMAZ”

Dualara vasıta kılınan tespihleri bazılarının can sıkıntısını gidermek için parmakları arasında dolaştırdığını bazıların ise ellerinde salladığını vurgulayan Savaş, “Tespih bir kültürdür. Z kuşağı olarak tabir ettiğimiz genç kesim tespihi maganda aracı olarak kullansa da tespih sallanmaz. Tespih tam tersine meşk ile çekilir bana göre” şeklinde konuştu.