Mehmet TIRPAN

OYAK şirketlerinden Erdemir, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük demir rezervlerinin bulunduğu Malatya Hekimhan’a yapılması planlanan maden işleme tesisinden vazgeçti. Hekimhan Hasan Çelebi’deki “Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi” projesini askıya alan Erdemir,  demiri çıkarıp Divriği’ye taşıyarak, burada işleme kararını almıştı. Divriği’ye ekonomik anlamda önemli gelir sağlayarak istihdama katkı sunacak olan proje Malatyalıları kızdırdı.

Askıya alınan tesisin Divriği’ye yapılmaması için devreye giren Malatya’nın siyasileri “eylem” yapmaya hazırlanıyor, Sivaslı siyasilerin duruma ne yönde tepki göstereceği ise merakla bekleniyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya ekonomisi için önemli olan bir Hekimhan-Hasan Çelebi demir cevheri var. Burası istimlak edilirken, burada üretim yapılacağı, fabrikanın buraya kurulacağı söylenildi. Parti olarak önümüze bir yol haritası çizeceğiz” dedi.

Malatya’dan çıkarılan madenin Sivas’ta işlenmesine karşı olduklarını savunan Ağbaba: “Maalesef Malatya’nın toprağının altından çıkan dünyanın en kaliteli cevheri Sivas’ta işlenecek. Bu bir kent için züldür, utanç verici bir durumdur. Hekimhan, Türkiye’nin en önemli maden cevherine sahip ama bizim cevherimiz alınıp başka bir şehirde işleniyor, yani bizim cevherimizin ekonomik olarak bize bir katkısı olmayacak. Kamuoyunun dikkatini çekeceğiz. Ciddi eylemler yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.