MELTEM DUMAN

Isıtma, aydınlatma, doğal gaz, elektrik, su kullanımı gibi ihtiyaçları karşılayan tesisatçıların alması gereken pek çok tedbir olası tadilat ve masrafların önüne geçebiliyor.

Sıhhi tesisat kurulumu, bakımı ve tamirinin de önemli olduğuna değinen sıhhi tesisat işletmecisi Adem Damak, Su tesisatı borusunda arızayı cihaz kullanılarak  erkenden tespit edilmesi vatandaşları olası tadilat yapma durumlarından kurtulabilineceğini söyledi.

Su tesisatlarında  yapılan arıza tespitleri hakkında bilgiler veren işletmeci Adem Damak, “Su kaçağı tespitinde detektör ve kameralı ekipmanlarla, su sızdıran bölgenin noktasal yerini tespit edip, onarımını yapmak gerekiyor. Su tesisatının kullanıldığı muhtelif alanlar vardır ve bu çeşitliliğe gore arıza da değişim gösterir.  Yerin 1,5 metre altından su kaçağını noktasal bulan tesisatçı hayat kurtarır.  Su tesisatı arıza bulma işini cihazla ustalaşmış hizmet sunan ve işinde tecrübeli olan birine yaptırmalısınız. Kırılan zeminin yapılması çıkan inşaat bir dert, aynı seramikten bulmak ise ayrı bir derttir. Kırılan bölgeler sonrası bulunamayan su kaçakları ve yıkık bir ev sizi son aşama yıpratabilir. Usta çağırarak  su kaçak tespit aleti ile son aşama dikkatli ve titiz emek harcayarak su sızdıran zeminin tespitini noktasal olarak tespit edip onarımı gerçekleştirilmesi gerekir” dedi.

Sıhhi tesisat sistemlerinde montaj işleri bittikten sonrasında, kontrol aşamasında yada bir müddet sonra sıhhi tesisat arızaları meydana gelebileceğini belirten Damak, “Arızaların muhtelif sebepleri vardır. Bu doğrultuda arıza tespiti, arızaların onarımı ve vitrifiyelerin değiştirilmesi ayrıntılı bir halde incelenmeli. Su tesisat borularında arıza tespit sürecinde ise hiç bir alanda kırma yahut delme işlemi yapılmaz. Su tesisatında oluşan arızalar, su kaçağı işlemi ve kırmadan su tesisat arıza tespiti yöntemi ile çözülmeli” ifadelerini kullandı.