SÜMEYRA DENİZ

Cumhuriyet dönemi İkinci Ulusal Mimarlık dönemi eseri olan Numune Hastanesi A blokta inceleme yapan Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “Binanın olası bir kuvvetli yer hareketinde tasarım depremi istemlerini yani can güvenliği performans düzeyi koşullarını karşılamadığından riskli yapı olduğu raporu verdi.

Bina, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 4 Mart 2016 tarihinde tescillenmişti. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Vekili Ali Alkan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün aldığı kararı belirterek kurulun ilk toplantısında konunun gündeme alınacağını ancak kurul tarafından henüz herhangi bir karar alınmadığını ifade etti.

Numune hastanesi binasında; Kuzeydoğu Kuzeybatı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı binanın kuzeybatı ve kuzeydoğu cephesinde dikdörtgen çıkıntılar bulunmaktadır. Bunlardan kuzeybatıdaki daha geniş tutumlu olup basamaklarla çıkılan girişin üzerine sundurma balkon yapılmıştır. Binada bulunan başka acil girişi poliklinik girişi ve idari bölüm girişi olmak üzere üç giriş daha bulunmaktadır.
Bina dört sıra kesme taş üzerine beton malzeme ile inşa edilmiş beşik çatı ile örtülmüştür. Binanın kuzeydoğu köşesine sonradan poliklinik bölümleri eklenmiş iç kısımlarda birçok değişiklik yapılmıştır.