Hanife Kanat

Tesbih ustası Tevfik Tur, taştan ve kayadan dua tanesine dönüşen tesbihin yapım aşaması ve geçmişten günümüze gelişini anlattı.

Tespihin yapım aşamasının uzun soluklu emek ve sabır istediğini belirten Tespih Ustası Tur; "Bir taştan kayadan ortaya çok güzel bir sanat eseri çıkıyor. Gün geçtikçe hayal gücüyle daha da geliştirebilir bir sektör haline geldi" dedi.

Doğal taşların şekillendirilmesi ile ortaya çıkan tespih tanelerinin zikir aracı olarak kullanıldığını hatırlatan Tur ; "Peygamber Efendimiz (S.A.V) hurma çekirdeklerinden ve çakıl taşlarından kendisine dua ve zikir aracı oluşturmuştur. İslamiyet öncesine gidersek insanlar avladıkları hayvanın dişlerini ipe dizerek bunu bir şans ya da uğur simgesi olarak üzerlerinde taşımışlar. Bu açıdan doğal taşların böyle bir etkisi var. Manen insanların kendilerini iyi hissedeceği bir araç görevi de üstleniyor. Bunun yanında doğal taşların insanlar üzerinde sağlık yönünden de çok fazla olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle kehribar taşı guatr ve astım hastalarına çok fazla önerdiğimiz bir taş" diye belirtti.

Tüm yapım aşaması bir serüven olan Tesbihe taş temin edilmesinin de zorlu bir macera olduğunu aktaran Tur, “Taşlar elimize ulaşana kadar kat ettiği çok yol var. Öncelikle kehribar taşı, Rusya taraflarından çıkan bir malzemedir. Kehribarın fosilleşme süresi 2 ile 3 milyon yıl arasındadır. Taş bu süreci tamamlamaz ise işlenemez. Süreci tamamlamamış taşa biz genç kehribar diyoruz genç kehribarda tornaya hiç bir şekilde gelmemiş oluyor" açıklamasını yaptı.