SÜMEYRA DENİZ

Mevsim değişikliği ile birlikte kıyafetlerimiz gibi ayakkabılarımız da değişiyor. Ayakkabının ayak sağlığına etkileri bulunurken uzmanlar topuklu ayakkabının oldukça zararlı olması ile ilgili uyarıda bulundu. Vücudun alışık olduğu bir kalıp olduğunu ve ayakkabıların değişimi ile birlikte bir takım sıkıntılar olabildiğini söyleyen uzmanlar “Kışın biraz daha dar biraz daha sıkı ayakkabılar giyiyoruz, yaz ayakkabılarımız biraz daha modaya uygun biraz daha görselliğe hitap eden ayakkabılar.  Özellikle bayanlar için yüksek topuklu ayakkabılar gündeme geliyor. Tabii bunlara vücudun biraz alışması gerekiyor. Mevsim sonlarında ki ayakkabı değişikliklerine bağlı olarak ayak burkulması gibi ayakkabının ayağa vurması gibi parmak uçlarında ağrı şişlik gibi durumları görebiliyoruz’’ dedi.

Ayak yapısına göre ayakkabı seçmek gerektiğini savunan uzmanlar, Vücudumuza anatomimize uygun ayakkabı seçmemiz gerekiyor. Ayaklar arasında numara farklılıkları da olabiliyor bir ayak uzun diğeri geniş veya biraz daha dar olabiliyor bu noktada numara seçerken geniş ayağa göre numara seçmeliyiz” dedi.

 

 KADINLARIN VAZGEÇİLMEZİ TOPUKLULAR

Yaz aylarında daha çok tercih edilen şıklığın ve zarafetin simgesi haline gelmiş topuklu ayakkabılar ile ilgili ise önemli uyarılarda bulunan Uzmanlar, “Yüksek topuklu ayakkabıların giyilme süreleri yaz ile beraber artıyor. Yüksek topuklu ayakkabı giymenin sakıncalarını da bilmek gerekiyor. Bir kere bizim anatomimize çok uygun ayakkabılar değil. Normalde ağırlığımızın bir kısmını topuk bir kısmını ayakuçları taşırken topuklu ayakkabı giyildiğinde ağırlığın bütün çoğunluğu parmak uçlarına biniyor, birinci parmağın eklemine çok fazla ağırlık biniyor. Uzun süre topuklu ayakkabı kullanmaya bağlı olarak parmaklarda ağrı, tendomlarda ağrı diz ağrıları kalça ağrıları boyun ve bel ağrıları da dâhil olmak üzere pek çok ağrıyı beraberinde getiriyor. Kısaca tepeden tırnağa bütün anatomimize zarar vermekte ve ağrılara sebep olmakta” açıklamasını yaptı.

Bir çok bayanın şikâyetçi olduğu ayaklarda ki şekil bozukluklarının hızlandıran sebeplerinden birinin yüksek topuklu ayakkabılar olduğunu ifade eden uzmanlar“Yüksek topuğa bağlı ayak burkulmaları ise bir başka özellikle zeminin veya ayakkabının uygun olmadığı durumlarda ayak burkulmaları veya çok daha ileri giden durumlarda burkulmalara bağlı ayak bileği kırılmaları. Bir hekim olarak mümkün olduğunca yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde uyarıda bulundu.