MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Alim Yıdız, Teknokent’in Ar-Ge ve yazılım çalışmalarına destek vermeye devam ettiğini söyledi.

Teknokentte ön plana çıkan yazılımla ve gübre üretimi ile ilgili oldukça güzel çalışmalar yapıldığını aktaran Rektör Yıldız, “Teknokent her geçen gün gelişen bir birim haline geldi. İlk göreve geldiğimizde yeterince aktif değildi. Orayı da ayağa kaldırdık. Görev alan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Teknokentte ortaklarımız var. Valilik, Belediye ve Ticaret Sanayi Odamız ortağımız. Ortaklarımızla güzel çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Tarıma yönelik ciddi çalışmaların yapıldığını ifade eden Rektör Alim Yıldız, “Solucan gübresi üretimini bildiğiniz üzere başlattık. Yurt dışına satış noktasında çalışmalar yaptık. Çalışmalar sırasında Belediyenin atıklarından çıkan çamurlar üzerinde de solucanlar aracılığı ile çalışma yapıldı. Atık çamurlarda solucanların yaşadığını gördük. Şuan yüzde yüz atık çamuru gübreye dönüştürebiliyoruz. Bu çalışma bizim için gurur verici. İlçe belediyelerimizin atık çamurlarının gübreye dönüştürülmesi noktasında çalışmalar yapacağız. Hem tabiata zarar veren çamuru gübreye dönüştüreceğiz hemde daha sağlıklı meyve ve sebze üreteceğiz. Bu konu ile ilgili bir çalışma daha başlattık. Sivas Meslek Yüksek okulunda tarım bölümümüz sera kurdu. Sera ile birlikte 50 dönümlük araziyi tahsis ettik. Yaklaşık 20 dönümüne patates ekildi. Gübrelemeyi de çamurdan ürettiğimiz gübreyle yapıyoruz. Serada da solucan gübresini kullanıyoruz. Yine seranın bir kısmında kimyasal ve hayvansal gübre kullanıyoruz. Üç gübrenin sonuçlarını ortaya çıkaracağız. Böylece solucan gübresinin ne kadar faydalı olduğu da bilimsel olarakta ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.