MELTEM DUMAN

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Atatürk Kongre Müzesi bahçesinde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Kent merkezinde gerçekleştirilen programa Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Duaların ardından 15 Temmuz temalı sinevizyon gösterisi yapıldı. Programın sonunda ise video konferans yöntemiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan millete seslendi.

Programda konuşan Vali Salih Ayhan, “Tarih boyunca birçok ihanetlerle karşılaşan milletimiz 15 Temmuz 2016’da aşağılık bir ihanetle daha karşı karşıya gelmiştir. 15 yaşındaki Halil İbrahim Yıldırım’ı, 16 yaşındaki Engin Tilbaç’ı 36 yaşındaki hemşerimiz Halil Kantarcı’yı, 38 yaşındaki komiser Zeynep Sağır kızımızı, 63 yaşındaki Ümit Güder’i, Münir Murat Ertekin’i unutmayacağız” dedi.

Darbecilerin başındaki haini gözünü kırpmadan vuran Ömer Halis Demir’i ve darbecilerle son nefesine kadar çarpışan Albay Sait Ertürk’ü asla unutmayacaklarının altını çizen Vali Ayhan, “Her yaştan her meslekten, çoğunun salaları son nefeslerini vermeden önce okunan 251 şehidimizin hiçbirini asla unutmayacağız. Bizler milletçe vatanımıza, bayrağımıza, ezanımıza, demokrasimize, devletimize sahip çıktıkça Allah’ın izniyle hiçbir gücün eli devletimize ulaşamayacaktır. Anadolu bin yıldır Türk yurdudur. Tarihin her döneminde bu nezih millet mevcudiyetin ve istikbali ve bekası için gereken tüm bedelleri ödemiş. Bundan sonrada ödemeye hazırdır. Bu millet kutsalına uzanan elin kimilerine göre hasta adam denilen bu dönemde kurtuluş savaşında kırmayı bilmiştir. Tarih boyunca bir çok ihanetlerle karşılaşan milletimiz 15 temmuz 2016 ufak bir ihanetle karşı karşıya gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“40 YILLIK PLAN BOZULDU”

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, “15 Temmuz aslında bizim göz bebeğimiz, Peygamberimizin ismini verdiğimiz Mehmetçik başta olmak üzere güvenlik kuvvetlerimize, emniyetimize, adliyemize, üniversitelere, sivil toplum örgütlerine 40 yıldır hain planlarla sızan bir avuç hain Fetullah Terör Örgütü mensuplarının bu milletin iradesine bu milletin geleceğine, bu milletin istiklaline, istikbaline ve bu milletin birliğine beraberliğine alçakça kastetmeye kalktıkları günün adıdır. Milletimiz o gün 40 yıllık planı alt üst etti. O açıdan 15 Temmuz’un Cuma akşamı mübarek günde başlatılan bir karanlık yüzü var bir de o karanlığı aydınlığa ulaştıran, milletimizin gücüyle, milletimizin liderinin çağrısına uyup meydanlara çıkarak o karanlık geceyi aydınlığa çıkaran ikinci bir yüzü vardır” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HALKA SESLENDİ

Protokol konuşmalarının ardından halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma gerçekleşti.

Hiçbir kuvvetin bu milletin birlik ve beraberliğini bozamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Aziz milletim 15 temmuz, 2016 Cuma günü akşam saatlerinde başlayıp ertesi gün milletimizin ayakları altında çiğnenerek sona eren bu darbe girişimi şimdi tarihimizdeki yerini bir ibret vesikası olarak almıştır. Milletimizin her ferdi bu eşi benzeri olmayan ihaneti hatırladıkça istiklalimize ve istikbalimize daha sıkı sarılacaktır. Ülkemiz Cumhuriyet tarihi boyunca elbette pek çok darbeye, darbe girişimine kalkışmaya ve terör saldırısına maruz kalmıştır. Ama o gece  yaşananlar bize kendi devletine kendi halkına kendi insanına silah doğrultan masumların kanını döken  bu hainlerin nasıl sefil yaratıklara dönüşeceğini göstermiştir. 15 Temmuzda da erkeği ve kadını,  genci, yaşlısı, öğrencisi,  hocası, işvereni, işçisi, memuru ve esnafıyla velhasıl her yaştan her meslekten her kesimden insanıyla bu hayasızca akına gövdelerini siper ederek sokakları ve meydanları doldurarak gördükleri her yerde darbecilerin önlerini keserek yeri geldiğinde önlerine katıp kovalayarak anadan, yardan, evlattan, serden geçerek verdikleri mücadele sırasında gazilikle şereflenen kardeşlerimize de en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu