SEYİT ÖMER YILDIZ

Günlük yaşamın olumsuz etkilerinden sıyrılmak ya da biraz olsun stres atmak isteyen kişilerin yanı sıra bazı sağlık sorunlarına karşı da at binmek oldukça fayda sağlıyor. Öyleki Hipokrat dahi MÖ 460 yıllarında bazı sağlık problemlerinin çözümünde atların faydasından bahsetmiş.

Sivas’ta atlı spor kulübü işletmecisi Tarık Akbulut ; “ Biz beş yıl önce bu çiftliği kurduk ve gün içerisinde birçok kişi buraya at binmeye geliyor. Biliyorsunuz özellikle son yıllarda ülkemizde atlara olan ilgi aşırı artmaya başladı, aslında bu bizim bir kültürümüz sonuçta hepimizin soyu belli atalarımız belli at üstünde savaşlar kazanmış bir milletin torunlarıyız. Tabi atlarda şuan oldukça ilgi gören hayvanlar genellikle hafta sonları ya da akşam mesaisi biten kişiler at binerek sıkıntıdan stresten uzaklaşıyorlar” dedi.

Akbulut; “ Buraya gelen misafirlerimiz atlara padokta binebildikleri gibi tecrübesi olan kişiler safariye de çıkabiliyorlar. Atlar başlı başına çok farklı hayvanlar zaten sizi daha yaklaştığınız anda hissetmeye başlar ve ona göre hareket eder. Şuan ki ilgiden de memnunuz yani, insanlar artık şehir hayatından betonlaşmadan yada cafe köşelerine tıkılıp kalmaktan bıkmış durumda,zaten birde pandemi sürecindeyiz bu nedenle de insanlar daha rahat nefes alabilecekleri yerlere gidiyorlar” dedi.

Akbulut son olarak; “ Atlar biliyorsunuz stres atmaya, rahatlamaya birebir olduğu gibi bazı fiziksel rahatsıklar ve zihinsel engeli bulunan bireylere terapi amaçlı kullanılıyor. Birçok kaynakta ve internette yaptığımız araştırmalara göre otizm hastaları, down sendromu, skleroz ve benzeri rahatsızlarda alternatif tıp olarak atların aktif rol oynadığını biliyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.