YÜKSEL MENEKŞE

İstasyon Caddesi’nin sağ ve sol tarafında bulunan ve 1945 yılında Almanlar tarafından betonarme olarak yapılan demiryolları lojmanları satışa çıkartılacak. TCDD Lojmanları, 2007 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu Kararı ile Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek tarihi eser vasfı kazandırılmıştı. Tescil kararı, bölgenin gelişimini engelleyeceği düşüncesi ile Sivas kamuoyu tarafından tepkilere neden olmuştu. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ise tescil kararını incelemeye almış ve 75 yapının tescilinin kaldırılması için konuyu yargıya taşımıştı. Yapılan girişimler sonucu lojmanların tescili kaldırıldı.

NASIL DEĞERLENDİRİLECEĞİ MERAK KONUSU

Tescilin kaldırılması üzerine, Ray siteleri haricindeki TCDD’ye ait tüm lojmanların satışı için ihale süreci başlatıldı. Rayiç bedelleri belirlenen lojmanların kısa süre sonra satılacağı öğrenilirken, satışın kime yapılacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Vali Gül 2006 yılında lojmanlarla ilgili yaptığı açıklamada hedeflerini anlatmış ve bu alanı satın almak istediklerini ifade etmişti. Vali Gül yaptığı açıklamada, “İstasyon Caddesi’nin sonlarına doğru gittiğimizde Demiryolu Lojmanları var. Bu lojmanlar tescilli eser statüsünde. Vatandaşlarımız cadde üzerinde bu alana kadar gidiyor ve buradan sonrasına ilerlemiyor. Bizim orasıyla ilgili düşüncemiz şu: burası lojman olarak değil de prestij anlamında firmaların ticari anlamda kullanacağı yerler olacak. Burasını Devlet Demiryollarından ya satın alacağız, ya takas yapacağız, ya da bedava verecekler. Ama öz itibariyle cadde üzerindeki lojmanların orta vadede boşaltılıp, bize devredilmesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Bölgeye talip olan bir diğer kurum olan Sivas Belediyesi ise buraya “Kültür Sanat Sokakları” projesini talepleri olduğunu ifade etmişti.

Tescil kararının kaldırılması kamuoyu tarafından olumlu karşılanırken, bölgenin şahıslara satılması değil, Valilik veya Belediye satışının kente büyük katkı kazandıracağı dile getirildi.